Din cauza veniturilor mici, fermierii romani au inceput de cativa ani sa renunte la culturile traditionale de cereale si sa se reprofileze pe cultivarea fructelor. O afacere tot mai la moda in Romania este plantatia de catina, care, poate oferi unui agricultor rabdator un profit de pana la 7.000 de euro la hectar.
In acest an, un important om de afaceri din Bucuresti intentioneaza sa infiinteze pe circa 60 de hectare din localitatea Targu Carbunesti, judetul Gorj, o cultura de catina, precum si sa construiasca o ferma zootehnica, scrie Pandurul.ro.
„Investitorul a achizitionat 60 de hectare de teren in zona Cojani si a inceput pregatirea patului germinativ. De asemenea, a inceput constructia pentru amenajarea unei ferme eco. Au fost angajati vreo 10-12 cetateni din Targu Carbunesti, insa investitorul vrea sa se extinda, existand posibilitatea sa creasca numarul angajatilor. Infiintarea unei plantatii de catina costa foarte mult, insa si profitul este pe masura intrucat catina este foarte cautata in industria farmaceutica”, a declarat Mihai Mazilu, primarul orasului Targu Carbunesti, potrivit Pandurul.ro.
Pentru infiintarea unui hectar de catina, costul ajunge la circa 2.500 de euro, iar profitul apare abia in al cincilea an. Agricultorii trebuie sa acorde o atentie deosebita culturii, deoarece solul trebuie sa ramana mereu curat, fara niciun fel de buruiana. In cel de-al treilea an, cultura de catina poate da o productie de circa 12 tone la hectar, aceasta ajungand pana la 15-18 de tone in anul 6-7.
In piata, un kilogram de catina costa in jur de 2 euro, iar fructele se recolteaza incepand cu jumatatea lunii august, timp de o luna. Perioada de productie a unei plantatii de catina este de pana la 25 de ani, mai noteaza sursa citata.
Multe plantatii de catina din Romania au fost infiintate de Simion Pasca, producator recunoscut de material saditor din localitatea Herina, judetul Bistrita. Zeci de agricultori din Romania cumpara in fiecare an de la el butasi inradacinati pentru infiintarea culturii de catina.
Anul trecut, Romania a exportat peste 500 de tone de catina in tari precum Germania, Ungaria, Belgia si Polonia.