In cadrul noului Program National de Dezvoltare Rurala (PNDR) producatorii din sectorul vegetal care vor folosi soiuri romanesti vor primi un punctaj suplimentar la evaluarea proiectelor cu finantare europeana. Cu toate acestea, oferta Statiunilor de Cercetare romanesti nu este una prea mare, avand in vedere ca fondurile destinate cercetarii din tara noastra se micsoreaza de la un an la altul.
Despre acest lucru am stat de vorba cu Daniel Botanoiu, secretar de stat in Ministerul Agriculturii. Mai mult decat atat, din 2018, folosirea soiurilor romanesti va deveni obligatorie.
„Si in varianta in care nu au acum o oferta prea ampla sau nu au cantitate suficienta, va dau un exemplu, la tomate, asta nu inseamna ca trebuie sa renuntam la incurajarea folosirii geneticii romanesti. Sigur ca daca Statiunile de Cercetare stiu ca exista o masura de sustinere, cu o alocare financiara bine definita, automat si ele se vor replia, pentru ca si aceste Statiuni au nevoie sa isi continue activitatea, sa se dezvolte sau sa genereze locuri de munca suplimentare, sa genereze cercetari noi, sa fie si mai aproape de fermieri decat au fost pana acum”, a declarat, pentru StiriAgricole.ro, Daniel Botanoiu, secretar de stat in Ministerul Agriculturii.
De asemenea, oficialul MADR considera ca soiurile si hibrizii romanesti sunt constanti din punct de vedere al productiilor.
„Genetica romaneasca e foarte bine adaptata la conditiile climatice de la noi. Nu de foarte multe ori ati constatat ca o genetica adusa din alte state, cu conditii climatice diferite, nu a rezistat pe o perioada lunga de timp. In cazul soiurilor si hibrizilor romanesti, acestia sunt constanti din punct de vedere al productiilor”, a mai spus Daniel Botanoiu.
Totodata, secretarul de stat in Ministerul Agriculturii mai precizeaza ca in acest sector sunt multe lucruri de facut. „Trebuie o finantare corecta, trebuie o restructurare, trebuie sa fim aplecati mai mult catre ceea ce cere piata”, a mai spus Botanoiu.
Intre timp insa, cercetarea romaneasca se zbate sa scape de datorii. Circa 40 de unitati de cercetare agricola din tara, dintr-un total de 60 de unitati, au datorii in valoare de aproape 150 de milioane de lei. In acest context, Academia de Stiinte Agricole si Silvice „Gheorghe – Sisesti” (ASAS) a solicitat ministrului de Finante si ministrului Agriculturii deschiderea finantarii catre aceste unitati, precum si anularea datoriilor acestora.
Totusi, exista si cazuri fericite. De exemplu, Statiunea de Cercetare-Dezvoltare pentru Legumicultura Buzau se bucura in ultimii ani de atat de multe cereri de vanzare pentru seminte si rasaduri incat angajatii nu pot onora toate comenzile. Numai in ultimele luni, statiunea de cercetare a vandut aproape 2 milioane de rasaduri. Succesul unitatii de cercetare buzoine pare si mai greu de inteles, in conditiile in care aceasta nu primeste niciun ban de la bugetul de stat.