Printul Charles a luat-o inaintea Ministerului Agriculturii si a facut prima investitie de 60.000 de euro intr-o afacere non-agricola: un atelier de tiglarie

Facebook
Twitter

Pana sa deschida Ministerul Agriculturii masurile de finantare prin PNDR dedicate sectorului nonagricol, Printul Charles a reusit sa sprijine financiar, cu circa 60.000 de euro, reconditionarea unui atelier de tiglarie din localitatea Apos, situata la circa 70 de kilometri de Sibiu.

Astfel, imediat dupa finalizarea lucrarilor de restaurare a atelierului, mostenitorul tronului Marii Britanii a avut dorinta expresa ca acesta sa fie donat unui mester renumit in domeniu din Batanii Mari, judetul Covasna, scrie Adevarul.

Atelierul de tiglarie a fost inaugurat la inceputul lunii iunie si are in prezent sase angajati, doi dintre ei fiind chiar localnici din Apos.

Proiectul de restaurare a atelierului a fost demarat in urma cu cinci luni, la initiativa Asociatiei Monumentum, reprezentantii organizatiei dorind sa conserve astfel farmecul arhitecturii traditionale din satele transilvanene.

„Este investitia noastra si a partenerilor. Suntem trei parteneri in acest proiect: Asociatia Monumentum, Global Heritage Fund din Anglia si Anglo Romanian Trust for Traditional Architecture, dar un finantator important a fost Alteta sa Regala Printul de Wales. Avem o relatie mai speciala cu Alteta Sa. Presedintele Anglo Romanian Trust for Traditional Architecture este un apropiat de-al lui si partenerul meu in acest proiect. Printului Charles i-a placut ideea pentru ca el este un mare iubitor al mestesugurilor, din ce am discutat este un mare iubitor al traditiilor, mai ales al traditiilor romanesti. Alteta sa a fost la inaugurare si a facut si o tigla”, a declarat Eugen Vaida, presedintele Asociatiei Monumentum, potrivit Adevarul.

Tiglele de la Apos se produc dupa cel mai pur stil traditional, in aceeasi maniera precum lucrau oamenii in urma cu sute de ani. Dupa ce este adus de pe dealul din apropierea atelierului, lutul este pregatit intr-un vas special, acesta fiind amestecat cu ajutorul unui mecanism actionat de un cal. Dupa ce este pregatit lutul, doua tiglarese incep sa faca manual fiecare tigla. O atentie deosebita este data ca in interiorul tiglei sa nu se regaseasca aer sau nisip.

Dupa ce tigla a inceput sa capete forma, aceasta sta intre 7 si 10 zile la uscat, apoi fiind introdusa intr-un cuptor special unde sta aproape o saptamana, inclusiv pe parcursul noptii.

Intr-un sezon, la Apos se produc peste 60.000 de tigle si peste 30.000 de caramizi. O tigla costa 1,7 lei, iar o caramida – 1 lei, ambele produse fiind insotite de certificate de garantie. Numerosi localnici, oameni de la oras, precum si straini vin in fiecare an la Apos sa admire, dar si sa cumpere tigle sau caramizi.

Cei care doresc sa infiinteze sau sa isi modernizeze o activitate neagricola in mediul rural pot accesa fonduri europene prin Submasura 6.2 – Sprijin pentru infiintarea de activitati neagricole in zone rurale si Submasura 6.4 – Investitii in crearea si dezvoltarea de activitati neagricole.

In cazul infiintarii unei astfel de afaceri, sprijinul financiar poate ajunge pana la 70.000 de euro pentru un proiect. In schimb, modernizarea acestor activitati nonagricole poate beneficia de fonduri europene in valoare de pana la 200.000 de euro, pe trei ani de zile.

 

RECOMANDĂRI ȘTIRIAGRICOLE

RECOMANDĂRI ȘTIRIAGRICOLE