EXCLUSIV Botanoiu, MADR: E ingrijorator ca exportam materie prima si nu produse procesate

Facebook
Twitter

Romania se pastreaza in continuare un exportator principal de materie prima. Graul si porumbul vandut peste hotare se intoarce de cele mai multe ori in tara sub forma de produse procesate. Acest lucru inseamna o pierdere dubla pentru agricultura romaneasca. In primul rand, irosirea subventiilor primite de la Uniunea Europeana, precum si pierderea profitului care ne-ar putea reveni daca am reusi sa exportam produse procesate.

„E ingrijorator ca Romania exporta materie prima si nu produse procesate. Chiar daca ai exporturi importante de grau si porumb, acest lucru nu aduce o valoare adaugata mai mare produselor. Mai mult decat atat, apare fenomenul de export al subventiilor. O data cu materia prima, exporti si subventia, se duce catre state care au infrastructura mult mai bine dezvoltata. Nu aducem acel plus valoric in buzunarul agricultorului si nici in buzunarul consumatorului”, a declarat, pentru StiriAgricole.ro, Daniel Botanoiu, secretar de stat in Ministerul Agriculturii.

Oficialul MADR afirma de asemenea ca Romania are o contributie majora in comertul agroalimentar din Marea Neagra, chiar daca in ultima perioada are dificultati in a-si vinde productia.

„Romania este primul port in Marea Neagra, cu o logistica de un milion de tone. Are asadar tot ce ii trebuie. Problema este ca jocul acesta geopolitic, dintre Ucraina si Rusia, duce la preturi mici la porumb si grau, in bazinul Marii Negre. Tara noastra nu poate concura in aceste conditii, deoarece noi respectam bunele practici agricole, avem o anumita tehnologie, pe care am primit-o o data cu subventia. Cetateanul european ne-a dat subventia, dar ne-a impus si anumite standarde. Astfel, produsele mele sunt mai scumpe, nu pot sa vand in pierdere. Acum, lucrurile s-au mai echilibrat. Pe langa asta, trebuie mentionat ca lumea se uita din ce in ce mai mult la calitate”, a declarat, pentru StiriAgricole.ro, Daniel Botanoiu, secretar de stat in Ministerul Agriculturii.

In primele zece luni ale anului 2015, balanta comerciala cu produse agroalimentare a Romaniei a inregistrat un excedent de 70,5 mil. euro, in scadere cu 426,0 mil. euro (-85,8%) comparativ cu aceeasi perioada a anului precedent, cand s-a consemnat un plus de aprox. jumatate de miliard euro. Romania a exportat produse agroalimentare in valoare totala de 4.764,2 mil. euro, cu 275,3 mil. euro mai mult fata de perioada similara din 2014, in timp ce importurile, in suma de 4.693,7 mil. euro, au depasit cu 701,3 mil. euro valoarea din primele zece luni 2014, potrivit datelor MADR.

Porumbul si tigaretele, produsele cu cele mai mari ponderi in structura exporturilor, au marcat cresteri importante la export fata de perioada de referinta: cu 269,7 mil. euro (+51,1%) si, respectiv, cu 196,9 mil. euro (+34,9%). Au avansat exporturile de orz, carne de ovine sau caprine, carne de pasare, ciocolata, ulei de floarea-soarelui si altele.

Exportul de grau, al treilea produs in ordinea importantei, a scazut cantitativ cu 36,9% (mai putin cu 1.615,8 mil. tone), avand ca efect reducerea incasarilor cu aprox. 300,0 mil. euro comparativ cu rezultatul perioadei corespunzatoare din 2014. S-au diminuat exporturile de seminte de rapita, seminte de floarea-soarelui, carne de porc si nuci. De asemenea, au regresat livrarile externe de animale vii: mai putin cu 18,2 mil. euro la ovine sau caprine si cu 6,4 mil. euro in cazul bovinelor.

Raportat la aceeasi perioada din 2014, importurile au avansat la majoritatea grupelor de produse agroalimentare si in principal la: porumb (+174,8 mil. euro), orz (+50,7 mil. euro), tutun brut (+42,3 mil. euro), zahar (+36,2 mil. euro), banane (+32,0 mil. euro), cafea (+27,1 mil. euro), seminte de floarea-soarelui (20,3 mil. euro), ciocolata (+19,5 mil. euro) si citrice (+16,6 mil. euro). Volumul de lapte importat s-a majorat cu 20,7%, potrivit datelor Ministerului Agriculturii.

RECOMANDĂRI ȘTIRIAGRICOLE

RECOMANDĂRI ȘTIRIAGRICOLE