PNDR: Ministerul Agriculturii va publica un ghid pentru evitarea conditiilor artificiale

Facebook
Twitter

Potentialii beneficiari care doresc sa acceseze fonduri europene nerambursabile prin PNDR 2014-2020 vor avea la dispozitie, incepand de saptamana viitoare, un ghid, dezvoltat de Ministerul Agriculturii, prin intermediul caruia sa evite conditiile artificiale din proiectele de finantare.

„Pana la finalul saptamanii viitoare va fi publicat pentru consultare un Ghid pentru conditiile arficiale, care va spun inca de pe acum ca nu poate acoperi toata cazuistica. Oricat de multe cauzuri ai incerca sa descrii, inventivitatea celor care vor sa incalce reguli este atat de mare incat suntem convinsi ca vor aparea si altele. Dar este bine sa fie publicat acest ghid macar pentru oamenii cinstiti care vor afla si mai bine ce nu trebuie sa faca atunci cand scriu un proiect”, a declarat, in cadrul unei conferinte, George Turtoi, secretar de stat in Ministerul Agriculturii.

De asemenea, oficialul MADR a mai precizat ca datorita numarului de institutii abilitate care verifica proiectele de finantare nu exista niciunul cu probleme care sa nu fie descoperit.

„Sunt consultanti sau alti factori de opinie care ori nu stiu ori ii invata cum sa evite anumite regului. Nu exista un proiect cu probleme care sa nu iasa la iveala. Sunt atat de multe institutii care controleaza proiectele, pe langa APIA, incat e imposibil ca un proiect cu probleme sa fie dus pana la capat”, a mai spus George Turtoi.

Conditiile artificiale sunt acele conditii de eligibilitate sau selectie create de beneficiari cu scopul de a se transforma din solicitanti neeligibili in eligibili, de a-si spori punctajul obtinut in cadrul criteriilor de selectie sau de a obtine avantaje financiare mai mari.

Ce risca solicitantii de fonduri europene care isi creeaza avantaje artificiale

In cazul in care la depunerea unui proiect sunt descoperite conditii artificiale, acesta este declarat neeligibil, potrivit AFIR.

De asemenea, in cazul in care proiectul se afla in curs de implementare, acesta va fi oprit, din cauza nerespectării regulilor privind crearea conditiilor artificiale. Drept urmare, toate platile efectuate beneficiarului de catre AFIR, pana la acel moment, vor trebui rambursate.

RECOMANDĂRI ȘTIRIAGRICOLE

RECOMANDĂRI ȘTIRIAGRICOLE