Federatia Nationala a Cartofului: Anul acesta am avut o productie cu 15% mai mica fata de anul trecut

Facebook
Twitter

Productia de cartofi din 2015 a fost cu circa 10-15 % mai mica fata de cea inregistrata anul trecut, preponderent din cauza secetei, afirma Gheorghe Botoman, presedintele Federatiei Nationale a Cartofului din Romania.

„Pentru anul 2015, putem vorbi de o productie mai mica fata de cea de anul trecut. In 2014 a existat o productie medie la hectar, pe tara, de circa 14-15 tone. Anul acesta am avut in jur de 13 tone. Cauza principala a fost seceta, care a afectat cel mai mult culturile din Moldova, Piatra Neamt, Suceava si nordul judetului Harghita, unde s-au inregistrat pierderi de pana la 30 la suta. In celelalte judete cultivatoare de cartofi, precum Brasov, Covasna, sudul judetului Harghita, Sibiu, productiile au fost aproape de normal. Fermierii care au reusit sa irige au facut performanta, si cantitativ si calitativ. Cu toate acestea, chiar daca avem o productie putin mai mica, va pot spune cu siguranta ca productia de cartof din Romania asigura suta la suta consumul intern”, a declarat, pentru StiriAgricole, Gheorghe Botoman, presedintele Federatiei Nationale a Cartofului din Romania.

Totodata, Gheorghe Botoman atrage atentia ca pretul actual de comercializare a cartofului este mic in comparatie cu costurile de productie si de depozitare.

„Pretul la nivel de ferma este sub un leu, mai exact de 75 – 85 de bani. Rezonabil pentru un fermier ar fi, mai ales daca are costuri de depozitare, un pret de un leu. Si comerciantul trebuie sa fie rezonabil la adaos, sa nu puna mai mult de 30%. Noi asa consideram. Un adaos de 30% este arhi-suficient. Insa de multe ori comerciantul dubleaza pretul”, afirma Gheorghe Botoman.

De asemenea, presedintele Federatiei Nationale a Cartofului din Romania mai precizeaza ca presiunea bolilor asupra culturilor de cartofi a fost una redusa in acest an. „Nu am avut probleme majore din punct de vedere fito-sanitar. Presiunea cu infectie de mana a fost mica, nu doar la cartof, ci si la vita-de-vie”, a mai spus Gheorghe Botoman.

In ceea ce priveste sprijinul cuplat pentru cartoful de samanta, Gheorghe Botoman afirma ca acesta are capacitatea sa incurajeze fermierii, in conditiile in care productia medie este cea mai mica din Uniunea Europeana.

„Avem si un sprijin cuplat pentru cartoful de samanta, dar este limitat la100 de hectare. Asta incurajeaza putin producatorii de cartof pentru samanta, pentru ca media pe tara de 13-14 tone este exagerat de mica fata de media europeana. O cauza importanta este calitatea materialului de plantat. In Romania, din pacate, majoritatea micilor fermieri cultiva cartof necertificat fito-sanitar, deci cu boli virotice”, a mai precizat presedintele Federatiei Nationale a Cartofului din Romania.

Romanii consuma anual, in medie, circa 94 de kg de cartofi, acestia fiind printre cei mai mari consumatori din Europa, conform Federatiei Nationale a Cartofului.

RECOMANDĂRI ȘTIRIAGRICOLE

RECOMANDĂRI ȘTIRIAGRICOLE