GAL Valea Crisurilor. Strategie de dezvoltare prin PNDR cu 1,98 milioane de euro

Share on facebook
Facebook
Share on twitter
Twitter

Comunele componente ale teritoriului Valea Crisurilor prezinta caracteristici omogene din punct de vedere fizico-geografic, al economiei locale si al mediului socio-cultural, beneficiind de resurse similare si confruntandu-se cu probleme de aceeasi natura.

Teritoriul, compus din zece comune si situat in partea centrala a judetului Bihor, are o pozitie geografica strategica, fiind poarta de intrare in Romania dinspre Uniunea Europeana, potrivit datelor publicate de Reteaua Nationala de Dezvoltare Rurala. Una dintre trasaturile deosebite ale acestui teritoriu este faptul ca toate comunele componente se intind de-a lungul raului Crisul Repede.

Teritoriul GAL are o suprafata de 657,84 km² si este populat de 36.228 de locuitori, potrivit datelor publicate de Reteaua Nationala de Dezvoltare Rurala. Directiile strategice de dezvoltare din cadrul Planului de Dezvoltare a Teritoriului Valea Crisurilor au urmarit: cresterea competitivitatii sectorului agricol si forestier, diversificarea economiei rurale, protejarea mediului si imbunatatirea calitatii vietii, in acord cu Strategia de Dezvoltare a Regiunii Nord-Vest 2007-2013, cu Planul de Dezvoltare al judetului Bihor 2007-2013, precum si cu strategiile de progres ale comunelor cuprinse pe teritoriul Valea Crisurilor.

Astfel, Planul Strategic al Teritoriului Valea  Crisurilor se ghideaza dupa urmatoarele aspecte esentiale: imbunatatirea competitivitatii economice (prin sustinerea agriculturii si a domeniului forestier), cresterea calitatii vietii (prin tranzitia fortei de munca din sectorul agricol catre alte sectoare) si dezvoltarea turismului, a mediului socio-cultural si ameliorarea calitatii mediului inconjurator (prin managementul durabil al terenurilor agricole si forestiere si valorificarea corespunzatoare a resurselor naturale).

Pentru indeplinirea acestor directii, in cadrul apelurilor de selectie lansate de GAL Valea Crisurilor au fost semnate 28 de contracte de finantare, cu o valoare publica de 1.980.994 de euro: un contract pe Masura 112 (40.000 de euro), trei contracte pe Masura 121 (285.325 de euro), un contract pe Masura 141 (4.500 de euro), sase contracte pe Masura 312 (307 405 euro), patru contracte pe Masura 313 (451/878 de euro) si 13 contracte pe Masura 322 (891.886 de euro).

RECOMANDĂRI ȘTIRIAGRICOLE

RECOMANDĂRI ȘTIRIAGRICOLE