Fermierii afectati de seceta ar putea fi despagubiti printr-o schema de ajutor de stat

Share on facebook
Facebook
Share on twitter
Twitter

Secretarul de stat in Ministerul Agriculturii, Daniel Botanoiu, a afirmat recent ca fermierii ale caror culturi agricole au fost afectate de seceta ar putea fi despagubiti cel mai probabil printr-o schema de ajutor de stat.

“Monitorizam cu foarte multa atentie situatia din teren. Pentru a putea veni in sprijinul fermierilor, Ministerul Agriculturii, prin directiile agricole judetene, a solicitat de la primarii date referitoare la situatia culturilor si suprafetele afectate de seceta. Dupa centralizarea si analiza acestora, directiile agricole vor transmite raportul catre minister. Ulterior, vom gasi cea mai buna solutie pentru a veni in sprijinul fermierilor afectati de seceta, cel mai probabil printr-o schema de ajutor de stat”, a declarat Daniel Botanoiu, in cadrul unei vizite de lucru in judetul Neamt, informeaza Agerpres.

Secretarul de stat in Ministerul Agriculturii le-a prezentat producatorilor agricoli din Neamt si oportunitatile de finantare prin intermediul noului PNDR 2014-2020.

“Prin Sub-masura 4.3 — Sprijin pentru investitii in infrastructura legate de dezvoltarea, modernizarea si adaptarea sectoarelor agricol si forestier — Componenta irigatii, din noul PNDR, se pot accesa, numai anul acesta, 218 milioane de euro pentru proiecte care vizeaza refacerea infrastructurii secundare de irigatii. Pentru intreaga perioada de programare, bugetul alocat pentru asemenea investitii se ridica la peste 435,2 milioane de euro”, a explicat Daniel Botanoiu.

Pe de alta parte, fermierii prezenti la discutii au subliniat problemele pe care le au, in special in sectorul de lapte, in urma eliminarii cotelor la nivel european.

La intâlnirea de lucru organizata in judetul Neamt, alaturi de oficialul MADR, au fost prezenti reprezentanti ai Agentiei de Plati si Interventie in Agricultura (APIA), Agentiei pentru Finantarea Investitiilor Rurale (AFIR), precum si peste 200 de producatori din sectorul vegetal si zootehnic.

RECOMANDĂRI ȘTIRIAGRICOLE

RECOMANDĂRI ȘTIRIAGRICOLE