Cum sa faci profit si cercetare in acelasi timp: Statiunea de la Simnic creste vaci din rasa Holstein-Friza, care dau 50 l de lapte pe zi

Share on facebook
Facebook
Share on twitter
Twitter

In timp ce banii de la bugetul de stat sunt tot mai putini, statiunile de cercetare din tara se vad nevoite sa se adapteze la noile vremuri si sa-si produca singure veniturile. Un asemenea caz intalnim in judetul Dolj, acolo unde la Statiunea de cercetare agricolă de la Simnic, sunt ingrijite 170 de vaci dintr-o rasa olandeza recunoscuta pentru eficienta ei. Fiecare animal da in medie 50 de litri de lapte pe zi. Acesta este procesat in cadrul statiunii de cercetare si vandut apoi oamenilor.

Inca din anii ’70, Statiunea de Cercetare Simnic a avut posibilitatea sa achizitioneze vaci din rasa Holstein-Friza, primele exemplare fiind aduse din Danemarca. Pentru a dezvolta si mai mult productia lor, bovinele au fost ameliorate cu material seminal din Statele Unite. Astfel, dupa multa munca, mai ales in domeniul geneticii, specialistii de la Simnic se pot  mandri in prezent cu un efectiv total de 300 capete din rasa Holstein-Friza.

„Tinem foarte mult la aceste animale. Cu toata productia aceasta mare de lapte, ea necesita si inputuri mari, adica furaje inalt energetice si proteice. Sunt scumpe si cerealele si sroturile. Laptele e din ce in ce mai ieftin pe piata. Noi vindem branza cu 9 lei kilogramul si litrul de lapte  cu 1,5 lei. Il vindem cam cu cat il producem. Marja de profit e foarte mica. E mare pacat ca se intampla lucrul acesta in Romania”, spune, pentru StiriAgricole.ro, Constantin Gavan, directorul Statiunii de Cercetare Simnic.

Pentru a oferi o productie mare de lapte, animalele au nevoie si de o hrana de calitate. „Vacile mananca aproximativ 70 de kilograme de porumb masa verde, intre 10-15 kg furaj concentrat, amestecuri pe care le producem noi in ferma. Asta e norocul nostru, pentru ca altfel, daca am fi nevoiti sa cumparam hrana, ar fi jale”, mai afirma Constantin Gavan.

Cu toate acestea, Statiunea de cercetare agricolă de la Simnic are capacitatea sa se autofinanteze si sa depinda intr-o foarte mica masura de fondurile de la bugetul de stat.

„Avem un centru de procesare in cadrul caruia facem branza, smantana si lapte la punga. Nu suntem asa perfectionati in domeniul procesarii, deoarece ar fi nevoie de investitii mari, iar la o statiune de cercetare, institutie publica, nu da nimeni niciun leu. Traim numai din dezvoltare. Tinem si cercetarea si traim si noi. Suntem profitabili de 12 ani”, mai precizeaza Constantin Gavan.

Directorul statiunii mai spune ca cererea pentru bovinele din rasa Holstein-Friza este una destul de importanta, chiar si in pofida pretului destul de mare.

“Nu avem efectiv suficient ca sa vindem cata cerere exista. Junincile ar fi cumparate foarte rapid. Toata lumea solicita”, mai spune Constantin Gavan.

Vacile din rasa Holstein-Friza pot ajunge la o greutate medie de circa 680-700 kilograme. Statiunea de cercetare agricolă de la Simnic comercializeaza in fiecare an juninci din rasa Holstein-Frize la preturi cuprinse intre 1.000 si 1.500 de euro.

RECOMANDĂRI ȘTIRIAGRICOLE

RECOMANDĂRI ȘTIRIAGRICOLE