Idei de afaceri la tara: servicii topografice, dezvoltate cu fonduri europene, prin PNDR

Share on facebook
Facebook
Share on twitter
Twitter

Intr-o tara ca Romania, unde cea mai mare parte a terenurilor agricole nu sunt cadastrate si intabulate, o afacere de tipul celei demarate de Radu Razvan Pop pare de viitor.

Prin proiectul „Achiziție echipament pentru masuratori topografice”, finantat prin Axa 3 a Programului National de Dezvoltare Rurala 2007-2013, Masura 312 – „Sprijin pentru crearea și dezvoltarea de microintreprinderi”, Radu Razvan Pop din comuna Panticeu, judetul Cluj, a primit o finantare nerambursabila in valoare de 9.182 de euro, potrivit datelor publicate de Reteaua nationala de Dezvoltare Rurala. Perioada de implementare a proiectului derulat cu fonduri europene a fost 23 mai 2014 – 23 februarie 2015.

Dupa 1989, in România s-a impus retrocedarea terenurilor confiscate de regimul comunist. Pentru facilitarea acestei acțiuni este nevoie de realizarea in prealabil a masuratorilor topografice ale terenurilor respective, operațiune care necesita aparatura și softuri de specialitate.

In trecut, masuratorile topografice ofereau informatii legate doar de suprafata, vecinatati si deschiderile unui teren. In prezent, tehnologia permite obtinerea unor date complexe, in format digital, accesibile tuturor categoriilor de proprietari sau clienti.

Luând in considerare aceste aspecte, clujeanul Radu Razvan Pop a considerat oportuna initierea unei afaceri in  domeniul topografic, respectiv efectuarea de lucrari de specialitate care vizeaza indeosebi populatia rurala si institutiile publice din comuna Panticeu si din localitatile invecinate. Activitatea principala a inițiatorului proiectului consta in realizarea masuratorilor și documentațiilor topografice necesare pentru identificarea și retrocedarea terenurilor, realizarea documentațiilor pentru inscrierea terenurilor și a construcțiilor in Cartea Funciara și efectuarea de studii de prefezabilitate și fezabilitate.

Pentru realizarea acestor activitati, Radu Razvan Pop a solicitat finantare nerambursabila prin masura 312, in vederea achizitionarii echipamentelor necesare prestarii serviciilor de topografie.

Intreg procesul de aplicare (obținerea avizelor și elaborarea cererii de finanțare) și procesul de implementare (achiziție, evaluare) au fost realizate cu ajutorul unei firme de consultanța din județul Cluj.

Obiectivul general al acestei investiții a fost diversificarea activitatilor desfasurate la nivelul comunei Panticeu si sprijinirea populației rurale in improprietarirea cu terenurile deținute anterior. Pentru a atinge obiectivele propuse, beneficiarul a achizitionat aparate și softuri necesare pentru realizarea lucrarilor de topografie și cadastru. Prin intermediul proiectului a fost creat un loc de munca ce va fi menținut pentru o perioada de cel puțin trei ani de la finalizarea implementarii.

Beneficiarul s-a declarat multumit de investitie si considera ca orice persoana care dorește sa acceseze fonduri europene pentru initierea sau dezvoltarea unei afaceri in mediul rural trebuie sa fie serioasa și perseverenta.

RECOMANDĂRI ȘTIRIAGRICOLE

RECOMANDĂRI ȘTIRIAGRICOLE