19 mai 2025

Ministerul Agriculturii doreste sa aloce de anul viitor 145 de milioane de euro in refacerea sistemului de irigatii

Facebook
Twitter

In cazul in care sistemul principal de irigatii din Romania nu va putea fi reabilitat cu ajutorul Planului Juncker, Ministerul Agriculturii intentioneaza sa aloce incepand cu anul viitor suma de 145 de milioane de euro, din bugetul de stat, catre Agentia Nationala de Imbunatatiri Funciare (ANIF), pentru demararea invetitiilor in irigatii.

„O sa propun Comisiei pentru Agricultura, apoi si partidelor politice, sa incheiem un acord politic pe urmatorii sapte ani, astfel incât sa finantam reabilitarea infrastructurii secundare pe zona de irigatii. Noi am facut tot ce am putut. Avem 600 de milioane de euro pentru reabilitarea infrastructurii secundare si mai avem nevoie de un miliard pentru reabilitarea infrastructurii principale. In bugetul pentru 2016, aceasta suma va fi inclusa in bugetul Ministerului Agriculturii pentru Agentia Nationala de Imbunatatiri Funciare, care sa investeasca. Trebuie sa mergem sa investim, pentru a nu mai da atâtia bani pe despagubiri”, a declarat Daniel Constantin, in cadrul sedintei Comisiei pentru Agricultura din Parlament, conform Mediafax.

Seful MADR sustine ca este nevoie de un acord politic, pentru ca un singur an, cât mai are actuala guvernare, nu este suficient pentru finalizarea proiectului.

„E nevoie de un acord politic, pentru ca nu ne ajunge un singur an pentru a reabilita toata infrastructura si am avea nevoie de sapte ani. Astazi se pot iriga 700.000 de hectare. Am avut contracte pentru 300.000 de hectare, dar s-au irigat in jur de 150.000-160.000 de hectare. Motivele sunt multiple, in primul rând avem costuri foarte mari. Chiar daca am dus apa aproape de fermieri, au fost zone in care nu au putut iriga, pentru ca nu au avut acele pompe”, a mai spus Constantin.

Totodata, ministrul Agriculturii a mai afirmat ca situatia privind pierderile inregistrate in agricultura din cauza secetei va fi definitivata in luna septembrie, iar o parte din despagubiri vor fi acordate inca din acest an.

„Vom definitiva in luna septembrie situatia la nivel national in privinta pierderilor, dupa care vom notifica Comisia Europeana. Am inceput deja discutiile si conform regulamentelor europene exista o singura posibilitate si anume sa compensam pierderea de venit pe care au inregistrat-o fermierii in acest an comparativ cu media ultimilor trei ani. Vom incerca inca din anul 2015 sa venim cu o parte din aceste despagubiri urmând a le definitiva pâna in primavara anului viitor”, a anuntat Daniel Constantin, in cadrul sedintei Comisiei pentru Agricultura din Parlament.

In Romania, sistemele de irigatii sunt functionale pe circa 800.000 de hectare, adica pe mai putin de 10% din totalul suprafetei arabile. Cu toate acestea, exista regiuni in care agricultorii nu au putut folosi sistemele de irigatii din cauza preturilor prea mari la apa si energie. Un asemenea exemplu se poate intalni in Moldova, unde chiar daca exista o suprafata functionala a sistemului de irigatii de 60.000 de hectare, doar 250 de hectare au fost irigate in ultimele doua luni.

RECOMANDĂRI ȘTIRIAGRICOLE

RECOMANDĂRI ȘTIRIAGRICOLE