Claudiu Franc, FCBR: Toti producatorii de lapte din Romania sunt in afara legii

Facebook
Twitter

Pretul mediu national pentru un litru de lapte vandut la poarta fermei este in prezent de circa 60-70 de bani. Din cauza ca isi comercializeaza laptele sub pretul de productie, producatorii romani de lapte sunt pasibili de sanctiuni, conform Codului Fiscal, a anuntat Claudiu Franc, presedintele Federatiei Crescatorilor de Bovine din Romania.

„In prezent, toti producatorii de lapte din tara sunt in afara legii si sunt pasibili de sanctiuni conform Codului Fiscal. Toti vindem sub pretul de productie. Toate fermele de vaci lucreaza ilegal in Romania astazi. In 2014, pretul mediu national al laptelui la poarta fermei era 1,4 lei pe litrul de lapte. TVA era 24%. Pretul la raft era de 4,5 lei. Suntem in 2016, pretul mediu e de 60-70 de bani, TVA e 9%, iar pretul la raft e tot 4,5 lei. Cineva nu castiga nesimtit de mult? De ce pretul la raft nu scade pentru consumator?”, a declarat Claudiu Franc, presedintele Federatiei Crescatorilor de Bovine din Romania, la postul Realitatea TV.

Claudiu Franc a mai mentionat faptul ca laptele din strainatate este importat de Romania cu preturi de circa 15-18 eurocenti, suma care include si transportul. „La aceste preturi se aduce laptele pentru procesare in cadrul multinationalelor din Romania, lapte din Polonia, Ungaria, in conditiile in care pretul mediu in UE e 23 eurocenti pe litru”, a mai spus presedintele Federatiei Crescatorilor de Bovine din Romania.

Ministrul Agriculturii, Achim Irimescu, a anuntat ca la viitorul Consiliu al ministrilor Agriculturii din statele Uniunii Europene se va prezenta un nou pachet de sprijin pentru sectoarele lapte, carne de porc si legume-fructe, grav afectate de embargoul rusesc.

„Comisarul european pentru Agricultura, Phill Hogan, va prezenta in 18 iulie la viitorul Consiliu de ministri ai Agriculturii din UE, pentru ca inca ne confruntam cu o criza acuta in sectorul laptelui, carnii de porc si al legumelor si fructelor. Din pacate, Federatia Rusa a confirmat continuarea embargoului pentru produsele din Uniunea Europeana, desi in urma discutiilor s-a deschis o bresa. Sunt produse pentru copii pentru care au fost stabilite o serie de contingente. Sunt semne imbucuratoare care ne dau sperante ca in sfarsit intr-un termen previzibil o sa reusim sa mai deblocam putin piata europeana si sa indreptam din nou exporturile catre piata rusa”, a declarat Achim Irimescu, potrivit Agerpres.

Chiar daca au fost luate unele masuri de sprijin la nivel european, sectorul laptelui este intr-o criza fara precedent. Un litru de lapte a ajuns sa se vanda chiar si cu 40 de bani, conform ministrul Agriculturii.

RECOMANDĂRI ȘTIRIAGRICOLE

RECOMANDĂRI ȘTIRIAGRICOLE