Intrebat in cadrul unei conferinte de presa cate hectare ar putea fi irigate in plus la sfarsitului anului 2016, odata cu demararea proiectului de investitii in infrastructura principala de irigatii, Achim Irimescu a afirmat ca are dubii asupra unui numar concret de hectare irigate in plus.
„Pentru a incepe noul program de irigatii, reabilitarea infrastructurii principale presupune un proces intreg, licitatii care dureaza circa sase luni. Sincer, eu am dubii ca demararea proiectului va permite pana la sfarsitului anului sa irigam hectare in plus”, a declarat Achim Irimescu.
Pe langa acest lucru, Achim Irimescu a spus ca se afla in analiza alte solutii de a furniza apa fermierilor, pe langa sistemul clasic de a prelua apa din Dunare, respectiv utilizarea lacurilor de acumulare care sunt in subordinea Ministerului Energiei si Ministerului Mediului.
„Pe langa sistemul deja gandit, de a prelua apa din Dunare, mai exista cel putin inca doua solutii: utilizarea lacurilor de acumulare care exista si la Ministerul Energiei si la Ministerul Mediului. Exista deja un exemplu foarte bun care deja s-a aplicat in Dobrogea, cel al perdelelor forestiere, pentru a reusi sa asiguram o sursa de apa de incredere pentru fermieri”, a mai spus Irimescu.
In 2015, s-au irigat putin peste 100.000 de hectare, desi suprafata contractata a depasit 330.000 de hectare, iar 823.000 ha erau efectiv pregatite pentru irigat de catre ANIF, dintr-un total viabil de 1,5 milioane de hectare, informeaza Agerpres.
Noul buget pe 2016 prevede pentru irigatii o suma de 135 de milioane de lei, fata de cele 500 de milioane de lei cat erau trecute in Legea irigatiilor.