casa-mierii

Cooperativa apicola: 100 de apicultori din Ialomita si-au facut fabrica de procesare a mierii

Facebook
Twitter

Pentru a putea sa-si vanda mierea la un pret mai avantajos, in strainatate, aproape 100 de apicultori din judetul Ialomita au inteles ca trebuie sa fie uniti si sa se asocieze.

Asa au format, in urma cu doi ani, cooperativa apicola Casa Mierii, prin intermediul careia au reusit sa acceseze inclusiv fonduri europene pentru o fabrica de procesare. Astazi, aproape toata productia lor de miere ajunge in tari precum Anglia, Spania si Franta.

„Cooperativa a fost infiintata in 2006, iar printre membrii fondatori au fost si numerosi oameni de varsta a treia. Ceea ce arata ca si ei pot fi deschisi asocierii. Am inceput cu 32 de membri, iar in prezent avem 93. Principalul motiv pentru care ne-am asociat a fost ca inainte nu reuseam sa vindem produsele noastre la un pret prea bun”, explica, pentru StiriAgricole.ro, Nelu Cucu, presedintele cooperativei.

In cadrul cooperativei, cei 93 de membri au in comun circa 6.200 de familii de albine, avand o productie medie anuala de aproximativ 70-80 de tone de miere.

„De cand am inceput sa ne organizam am putut sa negociem cu cumparatorii. Dupa infiintarea cooperativei, a fost prima data cand am putut sa stam la masa si sa negociem cu procesatorii interni sau cu reprezentantii firmelor straine. A fost prima data cand am putut si noi sa impunem anumite conditii”, povesteste Nelu Cucu, presedintele cooperativei.

Pe langa beneficiile financiare, membrii cooperativei au putut accesa mai usor si fonduri europene nerambursabile pentru a-si infiinta o fabrica de procesare. Mai mult decat atat, gratie asocierii, apicultorii tineri au putut beneficia de consultanta pentru intocmirea proiectelor de finantare pentru accesarea fondurilor europene.

„In 2013 am accesat masura pentru dezvoltarea unei unitati de procesare pentru produsele apicole, investitie care s-a ridicat la 200.000 de euro, jumatate fiind contributia europeana. Este singura fabrica de procesare care este a apicultorilor. De asemenea, din cei 100 de membri 50 dintre ei au reusit sa atraga fonduri europene cu sprijinul consultantei oferite de cooperativa. S-au accesat fonduri pe masura 141, precum si pe masura 112 – Instalarea tinerilor fermieri. Avem 6 apicultori tineri care au trecut de la niste stupine de subzistenta la unele comerciale. Ceea ce e un castig foarte mare”, afirma presedintele cooperativei.

In prezent, apicultorii din Ialomita isi comercializeze aproape intreaga productie de miere in tari precum Anglia, Franta si Spania. „Anul acesta am comercializat salcam in Anglia la un pret de 23 de lei pe kg, desi pe plan intern se vinde cu circa 20-21 de lei. Nu e foarte mult, dar la o cantitate mai mare se simte acesta valoarea suplimentara. Mai vindem in Franta, Spania. Pe plan intern nu putem intra in supermarketuri, deoarece nu avem ritmicitate si cantitate mare. Ei vor cantitati mari si periodic”, explica Nelu Cucu.

Una dintre cele mai mari probleme cu care se confrunta apicultorii din Ialomita este scaderea productiei de miere la floarea-soarelui. „In ultimii ani, avem niste productii tot mai mici. Principala cauza o constituie hibrizii de floarea-soarelui, care sunt adusi din afara, si care nu se adapteaza conditiilor de aici. Nu sunt meliferi”, afirma presedintele cooperativei.

Cu o productie anuala de 22.000 – 24.000 de tone de miere, Romania se claseaza in topul producatorilor de miere pe locul patru în Europa. Tara detine, in prezent, 1,47 milioane de familii de albine si are in jur de 40.000 de apicultori la nivel national.

RECOMANDĂRI ȘTIRIAGRICOLE

RECOMANDĂRI ȘTIRIAGRICOLE