Productia de miere de floarea soarelui este compromisa. O posibila cauza ar fi utilizarea neonicotinoidelor

Share on facebook
Facebook
Share on twitter
Twitter

Productia de miere obtinuta in acest an din cultura de floarea soarelui este foarte mica, cea mai plauzibila cauza pentru acest lucru fiind utilizarea neonicotinoidelor (pesticide) si a acumularii acestor substante in sol, a anuntat de curand vicepresedinte al Federatia Asociatiilor Apicole ROMAPIS, Constantin Dobrescu.

„Productia de miere de floarea soarelui de anul acesta este foarte mica, iar aceasta are o pondere importanta in productia generala de miere a Romaniei. Am avut o productie buna la rapita si foarte buna la salcam, dar la floarea soarelui, probabil ca productia este mai putin de jumatate din cat ar fi trebui sa fie”, a declarat Constantin Dobrescu, conform Agerpres.

In ceea ce priveste productia de miere din floarea soarelui aceasta are o pondere de 25% din productiile pe care se bazeaza apicultorii. Specialistii considera ca reducerea productiei a fost cauzata de utilizarea de neonicotinoide pentru acest tip de cultura agricola.

„Din moment ce au murit albine la floarea soarelui si productia este foarte redusa, e clar ca trebuie sa facem o legatura intre cele doua fenomene”, a afirmat Constantin Dobrescu.

Neonicotinoidele sunt niste pesticide cu o toxicitate deosebit de puternica. Acestea au fost introduse pe piata europeana in anul 2000 fiind caracterizate printr-o mare eficienta pentru ca sunt de 7.000 de ori mai toxice decat DDT.

Circa 10% dintre apicultorii care au participat la un sondaj al ROMAPIS au confirmat aparitia unor albine moarte in fata stupilor precum si slabirea excesiva a familiilor de albine, dupa analizarea starii de sanatate a acestora, la culesul din floarea soarelui.

Vicepresedintele Federatia Asociatiilor Apicole ROMAPIS considera ca 15% din suprafata cultivata cu floarea soarelui a provenit din samanta tratata cu neonicotinoide si cumva exista o corelatie cu faptul ca 10% dintre apicultori sunt cei care au raportat pierderile. Acesta a mai precizat ca exista posibilitatea ca multi apicultori sa nu fi raspuns chestionarului.

Mai mult decat atat, ROMAPIS s-a aratat impotriva derogarilor Ministerului Agriculturii pentru utilizarea acestor substante.

„Nu suntem de acord cu ultima derogare care urmeaza dupa alte trei serii de asemenea derogari si ne propunem ca in perioada urmatoare, daca se va mai mentine aceasta interdictie de folosire a neonicotinoidelor in Uniunea Europeana, dorim ca Ministerul Agriculturii sa nu mai emita alte derogari. Sa lase lucrurile sa se desfasoare si in Romania ca in intreaga Uniune Europeana, sa vedem cu evolueaza agricultura in lipsa acestor neonicotinoide, cum evolueaza apicultura, sa tragem niste concluzii”, a subliniat Constantin Dobrescu.

Ministerul Agriculturii a emis in martie 2014 trei derogari care au permis utilizarea pentru 120 de zile in Romania a trei pesticide folosite la impregnarea semintei de floarea soarelui si porumb avand ca substante active imidacloprid, clotianidin si tiametoxam. In august 2014, a fost emisa o noua derogare prin care se permitea utilizarea pentru inca 120 de zile in Romania a neonicotinoidelor folosite la impregnarea semintei de rapita, iar in februarie 2015, derogarile emise pentru 120 zile permit utilizarea semintei de floarea-soarelui si porumb impregnata cu neonicotinoide in sezonul curent.

Recent, si presedintele Asociatiei Crescatorilor de Albine din Romania (ACA), Ioan Fetea, a anuntat ca productia de miere din acest an va fi mai mica cu circa 30% fata de o productie medie anuala de 22.000-24.000 de tone, din cauza secetei si a depopularilor familiilor de albine.

RECOMANDĂRI ȘTIRIAGRICOLE

RECOMANDĂRI ȘTIRIAGRICOLE