Tratamentele cu neonicotinoide la rapita si floarea soarelui si acciza la palinca, pe masa oficialilor europeni

Share on facebook
Facebook
Share on twitter
Twitter

In perioada 18-19 mai 2015, secretarul de stat in Ministerul Agriculturii si Dezvoltarii Rurale, Daniel Dumitru Botanoiu, participa la Reuniunea Ministrilor Agriculturii Membri ai Grupului de la Visegrad In formula V4+3, care se desfasoara la Bratislava, Slovacia.

Unul dintre cele mai importante elemente de cooperare al tarilor din Europa Centrala este dialogul comun si constant privind teme de interes din domeniul agricol si al industriei alimentare.

Agenda Reuniunii are ca teme principale de discuție: imbunatațirea statutului de fermier in lanțul alimentar, simplificarea PAC, implementarea noii strategii a UE privind padurile, pregatirea unei poziții comune a UE referitoare la evoluțiile actuale in procesul „Forest Europe”.

Astfel, in ceea ce priveste primul punct al agendei, respectiv imbunatațirea statutului de fermier in lanțul alimentar, declarația comuna apreciaza ca durabilitatea lanțului de aprovizionare cu alimente reprezinta una din prioritațile-cheie ale UE si, totodata, un avantaj esențial pentru cetațenii europeni. Pe de alta parte, sunt analizate si situațiile vulnerabile care pot afecta negativ lanțul alimentar, in speța instabilitatea economica si problemele structurale care pot aparea la nivelul oricarei parți componente a lanțului alimentar si care-l pot afecta ca Intreg, dezechilibrele semnificative si asimetria in ceea ce priveste puterea de negociere intre parțile contractante care pot conduce la practici neloiale in cadrul relațiilor comerciale reciproce.

Punctul al doilea al agendei Reuniunii, constituit de declarația comuna privind simplificarea Politicii Agricole Comune, susține ideea ca, in ceea ce priveste plațile directe, Comisia trebuie sa revizuiasca prevederile privind plata de ecologizare din punct de vedere al corelarii cu alte condiții de eligibilitate si cu fezabilitatea masurilor de ecologizare, obiectivele lor de mediu si a sarcinii administrative ulterioare ca urmare a controalelor. Statele membre V4 +3 considera importanta simplificarea, care insa nu trebuie sa reprezinte un obiectiv in sine si nu trebuie sa limiteze accesul la masurile PAC prin limitarea sau excluderea unor potentiali beneficiari.

Declaratia comuna referitoare la noua strategie a UE privind padurile – implementare; evoluțiile actuale In procesul „Forest Europe” –  se va analiza de factorii de decizie participanți In vederea susținerii intereselor țarilor In formatul V4+3 pentru pregatirea unei poziții comune a UE.

Delegatia Ministerului Agriculturii si Dezvoltarii Rurale va propune inscrierea pe agenda urmatoarei reuniuni a V4 +3 subiectele urmatoare tratamentele cu neonicotinoide la rapita, floarea soarelui etc.,  accizarea produselor alcoolice in special „palinca”, piata semintelor oleaginoase si plante proteice din bazinul Marii Negre.

RECOMANDĂRI ȘTIRIAGRICOLE

RECOMANDĂRI ȘTIRIAGRICOLE