septembrie 25, 2021

Constantin Dobrescu, ROMAPIS: Apicultorii au pierderi foarte mari. Situatia neonicotinoidelor va afecta productia de miere si de anul viitor

Share on facebook
Facebook
Share on twitter
Twitter

Aproximativ 60 de apicultori afiliati ROMAPIS au protestat vineri, la sediul Ministerului Agriculturii, fata de derogarile succesive ale MADR cu privire la utilizarea pesticidelor din clasa neonicotinoidelor, lucru care, potrivit reprezentantilor federatiei, ar duce la depopulari ale familiilor de albine, precum si la o productie de miere tot mai mica.

„Am dorit sa protestam fata de conduita Ministerului Agriculturii cu privire la continuarea derogarilor de la Regulamentul UE 485/2013 care suspenda folosirea pe doi ani a semintei tratate cu pesticide din clasa neocotinoidelor. Desi interdictia era valabila doi ani, pana la finalul anului 2015, Ministerul a acordat in 2014 doua derogari, iar anul acesta inca doua, lucru are a generat pierderi foarte mari pentru apicultori. De exemplu, anul acesta avem pierderi insemnate si la productia de floarea-soarelui din cauze care ne fac sa credem ca se datoreaza folosirii acestor pesticide in Romania. Majoritatea apicultorilor care se bazeaza pe floarea-soarelui au familii de albine mult mai slabe decat in anii anteriori”, a declarat, pentru StiriAgricole.ro, Constantin Dobrescu, vicepresedinte al Federatie Asociatiilor Apicole ROMAPIS.

Constantin Dobrescu atrage atentia ca situatia de anul acesta va avea repercusiuni inclusiv anul viitor, atunci cand productia de miere, in special de floarea-soarelui, va fi diminuata.

„Majoritatea apicultorilor nu prea au obtinut productie la floarea-soarelui anul acesta. Productia este mica. Cert este ca aceasta situatie va afecta productia si din anul urmator. Atata vreme cat intram cu familii de albine slabite in iarna, e mai mult decat probabil ca in primavara sa constatam mortalitati foarte mari la albine”, a mai precizat Constantin Dobrescu.

Vicepresedinte Federatie Asociatiilor Apicole ROMAPIS a mai mentionat ca protestul de vineri a avut loc si din cauza ca apicultorii nu au fost consultati cu privire la derogarile emise de MADR, desi efectele acestora se rasfrang foarte mult asupra lor.

„Nu am fost consultati cu privire la derogari. Ar fi fost normal sa se discute si cu noi. Nimeni din partea apicultorilor nu a fost consultat. Vrem in continuare un dialog in urma caruia sa fim luati in considerare. Speram pe viitor sa nu mai fie nevoie de proteste”, a mai spus Constantin Dobrescu.

Si ACA a aratat ca mortalitatea in cazul albinelor este foarte ridicata.

RECOMANDĂRI ȘTIRIAGRICOLE

RECOMANDĂRI ȘTIRIAGRICOLE