Apicultorii cer modificarea sistemului de inregistrare a stupilor. Presedintele ROMAPIS: Identificarea trebuie sa se faca la nivel de stupina

Facebook
Twitter

Reprezentantii apicultorilor au avut ocazia sa se intalneasca recent cu ministrul Agriculturii, pentru a discuta mai multe subiecte legate de legislatia privind cresterea albinelor.

Unul dintre subiecte a vizat si sistemul de inregistrare si verificare a stupilor, care, in prezent, se deruleaza cu dificultate, potrivit presedintelui ROMAPIS. Solicitarea apicultorilor a fost ca acest procedeu sa sa deruleze la nivelul stupinei si nu a stupilor, asa cum se intampla in prezent.

„Noi avem un sistem foarte greoi de identificare. Legislatia europeana nu identifica de exemplu cutiile, ci stupina ca atare, iar variatiile numarului de familie le raporteaza apicultorul de doua ori pe an. La noi se dau niste placute care se aplica pe cutii. Nu au nimic de-a face cu materialul biologic sau cu familia de albine. Sunt situatii oarecum amuzante, cand apicultorul, in cazul in care i-a murit o familie de albine, trebuie sa se duca sa o radieze. La vanzare, nu se transfera numarul de identificare odata cu respectiva colonie de albine, ci se desfiinteaza numarul. Prin acest mod nici nu se poate urmari o transabilitate a familiilor de albine”, a declarat, pentru StiriAgricole.ro, Mircea Ciocan, presedintele ROMAPIS.

Reprezentantii apicultorilor i-au transmis ministrului Agriculturii ca verificarea stupilor ar trebui sa se faca la nivelul registrului agricol, iar identificare la nivel de stupina.

„Am avut propunerea, cu vot unanim, ca verificarea sa se faca la nivel de registru agricol, deoarece acolo e tinuta evidenta, iar identificarea sa se faca la nivelul stupinei, nu a stupilor, asa cum se face in toata Europa”, a mai spus presedintele ROMAPIS.

In cadrul intalnirii de la sediul MADR cu ministrul Agriculturii, reprezentantii apicultorilor au mai discutat despre conceperea unui regulament de stuparit pastoral, precum si despre finantarea urmatorului Program National Apicol 2017-2019.

RECOMANDĂRI ȘTIRIAGRICOLE

RECOMANDĂRI ȘTIRIAGRICOLE