Ministrul Agriculturii, Daniel Constantin, a precizat că, în cazul în care producătorii agricoli vor solicita o nouă derogare privind utilizarea neonicotinoidelor, instituția va analiza solicitarea, fără să precizeze dacă îi va da curs.
„Demersul acesta vine întâmplător în campania electorală, mai ales că se presupune că se întâmplă în anul 2015, că vom solicita o nouă derogare în anul 2015. Dacă va exista această solicitare din partea producătorilor, sigur vom analiza, îi vom chema la masă și vom discuta cu dânșii pentru un consens. Nu le-am ascuns faptul că, dacă va exista această intenție, este posibil să cerem o nouă derogare. Eu nu văd doar interesul unui sector, eu văd interesul tuturor și datoria mea este să găsesc un echilibru perfect astfel încât toate sectoarele să se dezvolte”, a declarat ministrul Daniel Constantin, după întâlnirea cu reprezentanții Romapis.
Referitor la acțiunea Romapis, Constantin a spus că a fost un protest inedit și că le-a explicat apicultorilor, în cadrul discuției care a avut loc la sediul MADR, că ministerul trebuie să țină un echilibru atât pentru dezvoltarea producției vegetale, cât și în ceea ce înseamnă protejarea familiilor de albine.
„Eu cred că s-a găsit echilibru printr-un consens extraordinar. L-am apreciat pentru că tratamentul acesta se face din 2006—2007 și nu am văzut cazuri foarte grave în România”, a subliniat Constantin, care a adăugat este important pentru agricultorii care sunt în cultura mare să trateze în anumite zone, însă aceștia au și obligația de a manifesta o transparență mai mare și de a anunța de fiecare dată când aplică acest tratament.
„Interdicția europeană a survenit în anul 2013. Noi fiind cel mai mare producător de porumb și de floarea soarelui la nivel european am notificat să existe această derogare. Nu cred că au fost probleme pentru că și numărul de familii de albine a crescut cu 13% față de 2013. Pot să vă garantez că sunt ultimul care aș pune în pericol viața albinelor, mai ales că nu am niciun fel de fermă, nu sunt în producția vegetală, dar există și o tradiție în familia mea de crescători de albine”, a mai spus ministrul Daniel Constantin.
Afirmațiile ministrului Agriculturii au fost susținute și de reprezentanții Ligii Asociațiilor Producătorilor Agricoli din România (LAPAR) și cei ai Asociației Crescătorilor de Albine din România (ACA), asociație înființată în 1958, singura cu acoperire națională.