Chiar daca au fost nevoiti sa participe la expozitia „Saptamana verde” (Grune Woche), de la Berlin, pe cont propriu, producatorii romani au avut si in acest an succes, datorita produselor de foarte buna calitate prezentate. Singura cooperativa apicola din Romania care a participat la „Saptamana verde” a fost Prisacarii – Hercules Cooperativa Agricola, din Caras-Severin, aceasta reusind sa primeasca numeroase comenzi din partea strainilor pentru miere, propolis, matci, precum si pentru faguri cu miere.
„Participarea la targul de la Berlin a fost un succes. Noi suntem prezenti acolo mereu in ultimii cinci ani. Anul acesta au fost nu mai putin de 84 de tari participante. Am avut numeroase discutii si comenzi de la firme din Germania, Spania, chiar si din Maroc. De exemplu, am avut un client din Spania care si-a aratat intentia de a cumpara de noi circa 20 de tone de faguri cu miere capacita. Ne vor trimite ei casetele in care sa le punem, niste casete de carton ceruite. De asemenea, am avut pe cineva din Maroc care a dorit 60 de tone de miere poliflora. Ei insa mi-au spus ca pot cumpara nelimitat. Insa, bineinteles, trebuie sa vedem si noi cum va fi noul sezon apicol”, a declarat, pentru StiriAgricole.ro, Ion Barbut, presedintele cooperativei Prisacarii – Hercules.
Mai mult decat atat, si o asociatie de apicultori din Germania a fost interesata de produsele romanesti, aceasta dorind sa achizitioneze cutii de stupi si rame din lemn.
Presedintele cooperativei apicole Prisacarii – Hercules afirma ca pentru a onora comenzi la export este nevoie de foarte multa seriozitate, chiar si in cadrul unui dialog pe e-mail. „Chiar si comunicarea virtuala, in tarile capitaliste, in Germania de exemplu, e aproape o certitudine ca vei onora contractul. Nu ma pot angaja mereu ca voi onora o comanda, daca am dubii. De exemplu, pentru fagurii de miere, eu am nevoie de o pregatire de cel putin un an de zile. Eu trebuie sa-mi pregatesc apicultorii ca fiecare in magazina stupului sa aiba rame noi. Sunt niste conditii de export exigente, pe care trebuie sa le respectam”, ne-a mai declarat Ion Barbut.
1.000 de euro, costul platit de producatori pentru a expune la Berlin
Pentru editia targului „Saptamana Verde” din anul 2016, MADR nu a mai sponsorizat prezenta producatorilor romani, din cauza unei investigatii derulate de Curtea de Conturi cu privire la evenimentul din 2015, prin care se solicita recuperarea banilor de la functionarii din minister. Astfel, cele 10 zile de participare la Grune Woche i-a costat pe exponzati 1.000 de euro, fara a mai pune la socoteala costurile pentru cazare si transport.
„Am fost putini suparati, dar ne-a trecut. In acest an, ministerul nu ne-a decontat banii cheltuiti la targ din fondurile de promovare a producatorilor. Trebuia sa ne plateasca cel putin standul. Pentru toate zilele, doar acesta ne-a costat 1.000 de euro. Daca mai punem transportul, hotelul, mancarea, au mai fost alti 600 de euro. Ne-am transportat singuri miere la Berlin. Cu toate acestea, eu ma bucur foarte mult ca am promovat cooperativa noastra, judetul Caras Severin si, fireste, Romania”, afirma Ion Barbut, presedintele cooperativei Prisacarii – Hercules.
Impotanta cooperativelor apicole
Intrebat cat de importanta este o cooperativa pentru producatori, Ion Barbut afirma ca ea reprezinta in primul rand o „forta” de negociere, atat cu institutiile statului, precum si cu alte companii. Pe langa acest lucru, cooperativa ii poate ajuta pe membrii sai si in cadrul accesarii fondurilor europene nerambursabile.
„O cooperativa te ajuta foarte mult cand vrei sa negociezi ceva, fie cu statul, fie intr-o negociere comerciala, reprezinta o forta. In al doilea rand, cu o cooperativa poti obtine punctaje mult mai mari la proiectele de finantare cu fonduri europene. Prin Programul National Apicol, noi decontam oamenilor cutiile de stup pe care le cumpara, matcile si asa mai departe. Sunt nenumarate facilitati”, a mai spus presedintele cooperativei Prisacarii – Hercules.
In acest an, presedintele cooperativei apicole Prisacarii – Hercules si-a propus sa demareze procedurile pentru autorizarea in regim bio a catorva membri. „Am observat ca se cauta foarte mult mierea produsa ecologica. Vrem sa ne autorizam bio, sa avem macar cel putin 10 apicultori care lucreaza ecologic”, a mai spus Ion Barbut.
Cu 145 de membri, cooperativa apicola Prisacarii – Hercules are o productie anuala de circa 85 de tone de miere, realizata cu ajutorul celor 14.000 de stupi inregistrati la ANARZ.
Mai mult decat atat, cooperativa apicola din Caras Severin a accesat in ultimii 5 ani peste 2,2 milioane de euro fonduri europene cu ajutorul proiectelor derulate de membrii sai, in special prin intermediul masurilor 141 si 112. De asemenea, cooperativa apicola Prisacarii – Hercules a accesat, in intervalul 2010-2014, peste 113.000 de euro, cu ajutorul Programului National Apicol.