apicultura

Anul apicol 2015, Ioan Fetea: Productie mai mica, depopulari masive ale familiilor de albine si o scadere a exportului de miere

Share on facebook
Facebook
Share on twitter
Twitter

In anul 2015 productia de miere a Romaniei s-a situat la 18.000 de tone, cu circa 30% mai putin decat cea inregistrata in 2014, principalele cauze ale acestei diminuari fiind mortalitatile si depopularile numeroase in cadrul familiilor de albine, precum si efectele schimbarilor climatice, a declarat Ioan Fetea, presedintele Asociatiei Crescatorilor de Albine din Romania (ACA).

„Anul 2015 a fost unul care a creat problem apicultorilor, din prisma faptului ca nu s-au realizat productiile medii anuale scontate. Am avut in acest an cam 70% din productia din 2014, in jur de 18.000 de tone. Culesul de rapita nu s-a realizat in acest an decat in proportie de circa 45% din cauza ploilor, a timpului nefavorabil din primavara, precum si din cauza albinelor slabite iesite din iarna. Culesul de salcam a fost ceva mai bun, in unele zone acesta fiind sortimentul care a asigurat pana la 70% din productia medie anuala. In ceea ce priveste floarea-soarelui, productia a fost si ea mica in principal din cauza soiurilor putin nectalifere, tratate in general cu neonicotinoide, si in al doilea rand din cauza secetei. Este primul an in care la floarea-soarelui am avut avut depopulari massive si mortalitati, fiind afectate peste 120.000 de familii”, a declarat, pentru Stiri Agricole.ro, Ioan Fetea, presedintele Asociatiei Crescatorilor de Albine din Romania (ACA).

De asemenea, exportul de miere din acest an a fost unul mai slab decat in alti ani, in general din cauza existentei unui surplus pe piata Uniunii Europene, dar si din cauza nerespectarii tehnologiilor de crestere de catre unii apicultori.

„Anul acesta a existat si un blocaj al exporturilor, mai ales la mierea de salcam, care nu a mai fost atat de dorita pe plan extern. Din datele noastre, motivul ar fi importul masiv de miere deschisa la culoare din America de Sud si chiar din China. Nicio oferta de export nu a mai fost ca in alti ani, poate si din cauza pretului care a fost de 5 dolari pe kilogram, unul cam mare. Inevitabil, si consumul a inceput sa scada. Daca inainte puteam spune ca mierea de salcam trecea ca painea calda la export, anul acesta am avut probleme destul de seriose, poate cele mai serioase din ultimii 20 de ani. De ce sa nu recunoastem, au fost si probleme cu nerespectarea tehnologiilor de crestere. Am gasit in miere, in urma analizelor, amidon, glucoza exagerata de la siropurile si biostimulatorii pe care noi ii folosim in hrana albinelor, dar cantitati in exces. Acest lucru a dus inevitabil la refuzul unor cantitati mari la export”, a mai spus Ioan Fetea.

Pentru anul 2016, presedintele Asociatiei Crescatorilor de Albine din Romania (ACA) spune ca apicultorii vor trebui sa acorde o atentie mare familiilor de albine, mai ales a modului in care vor reusi acestea sa iasa din iernat. Mai mult decat atat, Ioan Fetea atrage atentia ca fenomenul depopularilor si mortalitatilor de albine vor continua si in anul urmator, avand in vedere ca semintele de rapita semanate in toamna sunt in proportie foarte mare tratate cu neonicotinoide.

„Nu putem spune ca intram neaparat cu dreptul in noul an. Trebuie sa vedem cum iesim cu familiile de albine din iernat, pentru ca nici aceasta caldura, iarna tarzie, nu este buna. Ea duce la consumul exagerat de miere si de rezerva din stup pentru iernare, lucruri care vor duce obligatoriu la eforturi si mai mari de stimulare a familiilor de albine. Anotimpurile din pacate se cam amesteca in ultima perioada, iar repaosul hibernal al albinelor se scurteaza din ce in ce mai mult”, a mai precizat Ioan Fetea.

Romania detine, in prezent, 1,47 milioane de familii de albine si are in jur de 40.000 de apicultori la nivel national, peste 60% dintre acestia fiind membri ai Asociatiei Crescatorilor de Albine din Romania, cu un efectiv de 900.000 de familii de albine.

ACA este o asociatie infiintata in 1958, singura cu acoperire nationala, care are 40 de filiale judetene si societati comerciale de desfacere pentru aprovizionarea apicultorilor cu toate echipamentele ai materialul genetic necesar.

RECOMANDĂRI ȘTIRIAGRICOLE

RECOMANDĂRI ȘTIRIAGRICOLE