Cum a reusit un tanar apicultor din Arges sa transforme pasiunea intr-o afacere de succes

Facebook
Twitter

Pasionat de cresterea albinelor inca din adolescenta, un tanar din comuna Cosesti, judetul Arges, a dezvoltat cu succes o afacere in domeniul apicol, reusind sa detina in prezent peste 300 de familii de albine. Chiar daca este de profesie inginer auto, tanarul argesean, in varsta de 32 de ani, isi dedica cel mai mult timp stupinei sale, realizand in prezent peste sase sortimente de miere.

„Primii mei stupi i-am avut in clasa a 9-a, pe cand aveam 17 ani. Am pornit cu 30 de familii de albine, iar in clasa a 10-a reusisem deja sa am 80 de familii de albine. Intodeauna mi-a placut apicultura, desi sunt de profesie inginer auto. Am lucrat cativa ani, dar am vrut sa ma dedic total cresterii albinelor. In prezent, detin peste 300 de familii de albine”, declara, pentru StiriAgricole.ro, apicultorul Adrian Ivascu, proprietarul fermei apicole „Albina lucratoare”.

Pentru a-si ajuta albinele sa culeaga cel mai bun nectar, Adrian Ivascu merge in fiecare an in pastorala, de la inceputul primvarii si pana la debutul toamnei. „In general, incercam sa valorificam principalele culesuri precum rapita, salcam, floarea-soarelui. Mergem in pastorala in Teleorman, Constanta, Calarasi. Din pacate, deplasarile sunt foarte costisitoare, mai ales in ceea ce priveste combustibilul”, afirma tanarul apicultor.

Anul acesta, Adrian Ivascu a reusit sa obtina o productie de miere de circa 40-50 kg pe familia de albine, cele mai bune culesuri fiind inregistrate la salcam si rapita.

„Pot spune ca anul acesta apicol s-a incheiat dupa salcam, deoarece la floarea-soarelui am avut o productie foarte mica, ce nu isi justifica aproape deloc costurile. Am avut un an bun la salcam si rapita, unde am obtinut circa 40 – 50 de kg pe familia de albine. Oricum, in ziua de astazi, culesurile trebuie speculate”, spune Adrian Ivascu.

Oferta de produse apicole a tanarului apicultor argesean cuprinde miere de rapita, de salcam, poliflora, de floarea-soarelui, precum si sortimente de miere de mana de stejera sau de brad. Pe langa acestea, clientii pot gasi la Adrian Ivascu si diverse preparate terapeutice din laptisor de matca.

Cel mai ieftin produs comercializat de tanarul apicultor este mierea poliflora pe care o vinde cu pretul de 25 de lei kg, iar cel mai scump sortiment este mierea de mana, aceasta fiind vanduta cu 35 de lei kg.

Pentru a putea crea produse apicole de calitate superioara, Adrian Ivascu a fost nevoit sa faca numeroase investitii in stupina sa.

„Pe langa investitiile cu transportul, achizitionarea unui camion, unui incarcator pentru stupi, am investit foarte mult si intr-un laborator unde procesam si ambalam produsele apicole in conditii de igiena foarte ridicate. Avem de exemplu utilaje prin intermediul carora ambalam mierea mecanizat, nu cu lingura sau polonicul. De asemenea, mai avem o camera cu ajutorul careia aducem mierea la o temperatura de 45 de grade, pentru a o lichefia. Nu o punem pe aragaz sau alte lucruri”, mai afirma Adrian Ivascu.

Una dintre dorintele tanarului apicultor este ca majoritatea clientilor sa fie putin mai atenti atunci cand achizitioneaza un borcan de miere, pentru a nu se lasa pacaliti de cei care vand produse apicole slabe calitativ.

„Pe piata observ ca sunt apicultori care doresc sa isi vanda marfa la un pret cat mai mic. Lucrurile ar trebui sa stea invers, atunci cand ai o miere de calitate. Nu poti sa vinzi ceva bun, de calitate foarte buna, la un pret mic. Sunt costurile care trebuie sa se regaseasca in pret. Din pacate, multi clienti se uita doar la pret. Ar trebui sa fie atenti si la alte lucruri, la calitatea mierii, sa poata face o diferenta intre un produs bun si unul prost”, mai spune Adrian Ivascu.

Pentru a putea sa aiba un venit mai consistent apicultorul argesean vinde familii de albine, matci, dar si cutii cu rame pe care le produce in atelierul sau de tamplarie. „Pentru a supravietui sau a trece de acest prag mai bine spus, trebuie sa faci cat mai multe din domeniul apicol. Doar din comercializarea mierii, nu prea se renteaza”, este de parere Adrian Ivascu.

Presedintele Asociatiei Crescatorilor de Albine din Romania (ACA), Ioan Fetea, a anuntat ca productia de miere din acest an va fi mai mica cu circa 30% fata de o productie medie anuala de 22.000-24.000 de tone, din cauza secetei si a depopularilor familiilor de albine.

 

RECOMANDĂRI ȘTIRIAGRICOLE

RECOMANDĂRI ȘTIRIAGRICOLE