PNDR: mierea romaneasca pleaca la export, cu ajutorul fondurilor europene nerambursabile

Facebook
Twitter

Prin proiectul „Modernizare fabrica de procesare miere si produse naturiste pe baza de miere prin achizitia de masini si echipamente noi”, finantat prin Masura 123 „Cresterea valorii adaugate a produselor agricole si forestiere” din PNDR, SC MEDICORX PHARMA SRL din comuna Bragadiru, judetul Teleorman, a obtinut 351.799 de lei, fonduri europene nerambursabile pentru prelucrarea si procesarea si marketingul produselor agroalimentare.

Bugetul total al proiectului implementat in perioada decembrie 2008-iunie 2009 a fost de 837.282 de lei.

In urma cu zece ani, doctorul Vicentiu Gavanescu, promotorul primei cooperative de apicultura din tara si mare pasionat de cresterea albinelor, a pus bazele unei fabrici de prelucrare a mierii, cu ajutorul unui prieten, inginerul Victor Bozeanu, potrivit publicatiei Bune Practici. Au inceput activitatea in niste hale inchiriate.

Judetul Teleorman este cunoscut printre apicultorii din Romania, avand in vedere ca detine suprafete insemnate de paduri de salcam. Cele mai mari zone melifere din judet se gasesc in localitatile Cervenia, Barsesti, Branceni si Nicolae Balcescu. De asemenea, culturile extinse de floarea-soarelui le sunt de mare folos prisacarilor teleormaneni.

Cooperativa infiintata de cei doi pasionati numara in prezent 400 de membri. Cea mai mare problema a acestora este faptul ca nu exista un lant coerent de achizitie, procesare si vanzare a produselor apicole. Asa ca cei doi prieteni au ajuns la concluzia ca o fabrica rezolva problemele crescatorilor de albine si elimina „samsarii” din circuitul apicol. Un sistem de contracte ferme pentru preluarea produselor era in avantajul ambelor parti.

Obiectivul general al proiectului a fost cresterea competitivitatii societatii, prin crearea de noi capacitati de productie eficiente, prin obţinerea de noi produse cu valoare nutritiva ridicata si utilizarea optima a resurselor locale de materii prime si forta de munca.

Proiectul celor doi pasionati de apicultura a avut ca obiective specifice introducerea şi dezvoltarea de tehnologii şi procedee pentru obţinerea de noi produse agricole competitive, adaptarea la noile standarde europene, atat in etapa de procesare, cat şi in cea de distribuţie a produselor rezultate si sporirea veniturilor intreprinderii prin creşterea valorii adaugate a produselor agricole.

Au fost, totodata, avute in vedere imbunatatirea si optimizare a f luxurilor de producţie, prelucrare şi marketing ale produselor agricole, prin creşterea randamentului de procesare.

Existenta cooperativei producatorilor locali a fost de mare folos la crearea reţelelor locale de colectare. A urmat cresterea capacitaţilor de recepţionare, depozitare, condiţionare, sortare şi ambalare a produselor agricole. S-a avut in vedere prelungirea perioadei de pastrare, simultan cu creşterea calitaţii produselor.

O cerinta de maxima importanta a fost imbunataţirea controlului intern al calitaţii materiei prime, a semifabricatelor, a produselor şi subproduselor obţinute in cadrul unitaţilor de procesare şi marketing.

In prezent, Fabrica Medicorx din Bragadiru este o unitate moderna de procesare a mierii şi de fabricare de produse apicole naturale. Ea include hala de productie, construita din temelii, utilata cu echipamente de procesare si linie de imbuteliere, proiectul fiind 100% romanesc. In prezent, la Medicorx, in Bragadiru, lucreaza cinci angajati. Aici se produc acum trei tipuri de miere pura si o combinatie de miere cu spirulina, insa cei doi beneficiari ai proiectului doresc sa lanseze pe piata si alte produse.

Capacitatea de prelucrare ajunge pana la 1.000 de tone, materia prima fiind colectata in prezent si din alte judete ale tarii. Singura nemultumire a celor doi romani pasionati de cresterea albinelor consta in faptul ca piata interna este foarte slaba. Consumatorii romani nu sunt obisnuiti sa consume miere, asa ca cea mai mare parte a produselor de la Bragadiru ajunge pentru moment in alte tari din Europa.

RECOMANDĂRI ȘTIRIAGRICOLE

RECOMANDĂRI ȘTIRIAGRICOLE