PNDR: fonduri europene nerambursabile pentru investitii ce asigura cresterea profitului

Share on facebook
Facebook
Share on twitter
Twitter

Printr-un proiect derulat cu fonduri europene nerambursabile, disponibile prin PNDR, o firma din Fieni, judetul Dambovita, a obtinut finantare nerambursabila de aproape un milion de lei pentru achizitia de echipament tehnologic si mijloace de transport specializate pentru infiintare unitate de procesare produse agricole.

Beneficiarul proiectului finantat prin Masura 123 „Cresterea valorii adaugate a produselor agricole si forestiere” este S.C. RIN PROD COM SERV IMPEX S.R.L., firma localizata in zona rurala a orasului Fieni, judetul Dambovita. Proiectul a fost implementat in perioada 14.05.2009 – 14.06.2010, dispunand de un buget total de 1.942.725 de lei.

Motivatia antreprenorilor damboviteni a fost simpla. In ultimul deceniu, nivelul performantei din industria alimentara romaneasca a crescut semnificativ, insa mai sunt necesare restructurari, pentru a ajuta sectorul sa devina competitiv si sa respecte standardele UE de siguranta alimentara si de calitate a produselor, dar si pentru a stabili verigi de comercializare eficiente intre industria alimentara si agricultori.

Intreprinderile din industria alimentara intampina probleme serioase, din cauza faptului ca nu respecta standardele europene (inclusiv standardele ISO si HACCP), pentru care sunt necesare investitii importante, de reabilitare si modernizare. Datele statistice arata ca in zonele rurale, activitatile  non-agricole, legate de sectorul primar, mai ales exploatarea resurselor naturale si procesarea, sunt nesemnificative in termeni economici. De aceea, obiectivul general al proiectului de fata a fost cresterea competitivitatii intreprinderilor de procesare agroalimentare, cu sprijinul financiar acordat prin Masura 123, potrivit publicatiei „Bune Practici”.

Proiectul reflecta obiectivul general al Masurii 123 prin implementarea unui sistem de procesare performant in sectorul intreprinderilor specializate in procesarea si marketingul produselor agricole, printr-o mai buna utilizare a resurselor umane si a altor factori de productie.

In privinta obiectivelor specifice, proiectul si-a propus introducerea si dezvoltarea de tehnologii si procedee pentru obtinerea de noi produse agricole competitive, adaptarea intreprinderii la noile standarde comunitare, atat in etapa de procesare, cat si in cea de distributie a produselor obtinute, imbunatatirea veniturilor intreprinderii prin cresterea valorii adaugate a produselor agricole si cresterea valorii adaugate a produselor agricole, si a eficientei economice a activitatii microintreprinderilor, prin dezvoltarea si modernizarea echipamentelor, proceselor si tehnologiilor de prelucrare.

Proiectul a avut in vedere si imbunatatirea si optimizarea fluxurilor de productie, prelucrare si marketing ale produselor agricole, crearea retelelor locale de colectare, a capacitatilor de receptionare, depozitare, conditionare, sortare si ambalare a produselor agricole, imbunatatirea controlului intern al calitatii materiei prime, semifabricatelor, produselor si subproduselor obtinute in cadrul unitatilor de procesare si marketing.

Un aspect de importanta majora a fost imbunatatirea calitatii produselor prelucrate si a calitatii  produselor alimentare cu respectarea cerintelor de siguranta alimentara, precum si a trasabilitatii. Pentru a atinge aceste obiective, au fost achizitionate o instalatie de pasteurizare, o instalatie de dozare si ambalare automata pentru flacoane de la 500 la 2.000 ml, o alta instalatie de dozare si ambalare automata pentru caserole, agregate cu pompa pentru transportul lichidelor alimentare, precum si mai multe mijloace de transport specializat si manipulare.

In prezent, fabrica din Fieni produce aditivi alimentari, agenti de parfumare, amelioratori, arome pentru produse de cofetarie si patiserie, coloranți alimentari, creme si umpluturi termostabile, emulgatori si topp-inguri.

Prin aplicarea proiectului au fost create 23 de locuri de munca. In prezent, societatea are in total 42 de angajati.

Piata beneficiarului investitiei este formata din magazinele Metrou si Selgros, dar si din lanturi de restaurante fast-food KFC.

Un factor important care a contribuit la succesul proiectului a fost si faptul ca administratorul societatii beneficiare are o experienta indelungata si studii in domeniu. De asemenea, administratorul Nicu Ana cunoaste foarte bine politicile si programele de dezvoltare rurala, dar si modul in care se pot aplica modelele de bune practici.

RECOMANDĂRI ȘTIRIAGRICOLE

RECOMANDĂRI ȘTIRIAGRICOLE