septembrie 26, 2021

PNDR: Exemplul unui tânăr fermier care a luat 25.000 de euro, fonduri europene nerambursabile

Share on facebook
Facebook
Share on twitter
Twitter

Prin proiectul „Instalarea tânărului fermier Barbu Florin Marius, în comuna Sălcuţa, pentru prima dată ca şef de exploataţie”, finanțat prin Programul Național de Dezvoltare Rurală, Măsura 112 – „Instalarea tinerilor fermieri”, Florin-Marius Barbu a accesat 25.000 de euro, fonduri europene nerambursabile.

Reînnoirea generaţiei de şefi ai exploataţiilor agricole devine o necesitate a acestui sector, având ca efect atât creșterea competitivității, cât şi îmbunătățirea vieţii sociale a comunităţilor rurale.

Generaţia tânără de fermieri poate să îndeplinească mai uşor cerinţele pe care le presupune profesia de agricultor și pe cele cerute prin regulamentele Politicii Agricole Comune, și anume privind securitatea alimentară, igiena și bunăstarea animalelor, diversificarea producției, obţinerea de produse locale de calitate superioară, conştientizarea rolului pe care îl joacă agricultura în combaterea schimbărilor climatice (prin utilizarea energiei regenerabile, biodiversitate, reducerea emisiilor de dioxid de carbon), crearea de locuri de muncă şi creșterea economică în mediul rural sau conștientizarea efectelor negative la care poate duce abandonul terenurilor agricole.

Aflând despre oportunitatea de a realiza un proiect de investiții prin Măsura 112, Florin-Marius Barbu a contactat Camera Agricolă Dolj, realizând împreună cu reprezentanţii acesteia dosarul de finanțare. După depunerea, verificarea şi contractarea proiectului, în februarie 2012 a fost înfiinţată PFA Barbu Florin-Marius, potrivit datelor publicate de Rețeaua Națională de Dezvoltare Rurală. Activităţile agricole desfăşurate de solicitant în anul zero sunt reprezentate de cultivarea a 63,78 hectare de teren, din care 45,8 hectare cu grâu, 12,35 hectare cu orz, 3,63 hectare cu porumb și două hectare cu floarea-soarelui.

Prin intermediul proiectului finanțat cu fonduri europene nerambursabile, tânărul fermier din Sălcuța și-a propus o serie de măsuri pentru a creşte veniturile exploatației: aplicarea de tehnologii moderne, scăderea cheltuielilor de exploatare, mărirea exploataţiei faţă de momentul instalării (prin creşterea suprafeței cultivate cu plante de câmp) şi achiziționarea de utilaje necesare pentru buna desfășurare a activității de exploatare. În cadrul ultimei măsuri, Florin-Marius Barbu a cumpărat o semănătoare pentru păioase şi un sistem de transport al acesteia.

Pe lângă avantajele economice imediate, noul șef de exploatație a dobândit cunoștințele necesare în domeniu, așa cum cer normele în vigoare, participând la cursuri de specializare.

Proiectul derulat cu fonduri europene nerambursabile, implementat în perioada 15 iulie 2011 – 15 iulie 2014, în comuna Sălcuța, este un exemplu de bune practici, mai ales în contextul în care, în lipsa unor astfel de finanțări, este foarte dificilă creşterea exploataţiilor într-un timp scurt.

RECOMANDĂRI ȘTIRIAGRICOLE

RECOMANDĂRI ȘTIRIAGRICOLE