Laurențiu Baciu, LAPAR: În noul PNDR nu se regăsește decât o parte foarte mică din problemele fermierilor

Facebook
Twitter

Președintele Ligii Asociațiilor Producătorilor Agricoli din România (LAPAR), Laurențiu Baciu, a declarat, în cadrul Conferinței „Zilele agriculturii românești”, organizată de BusinessMark, că măsurile din noul Program Național de Dezvoltare Rurală (PNDR) 2014-2020 nu răspund nevoilor fermierilor.

„PNDR 2007-2014 a fost un dezastru pentru că s-au irosit foarte mulți bani. În noul PNDR nu se regăsește decât o parte foarte mică din problemele fermierilor. Nu sunt clare toate condițiile pentru a accesa un fond, iar banii sunt repartizați într-un mod foarte curios. Sunt bani repartizați pentru un sector foarte restrâns și care nu pot fi accesați de adevărații fermieri, care au dovedit că aduc plus valoare. Conform raportului Comisiei Europene, 97% din fermieri nu au acces la fonduri. Există o limitare pe dezvoltare a oamenilor capabili, care au dovedit că aduc plus valoare. Trebuie să plecați de la problemele adevărate ale agriculturii și fermierilor prin inventarierea realității de jos în sus și nu de sus în jos”, a declarat Laurențiu Baciu, președintele LAPAR, în cadrul Conferinței „Zilele agriculturii românești”, organizată de BusinessMark.

De asemenea, șeful LAPAR a mai spus că fondurile alocate prin PNDR pentru stimularea înființării de cooperative sunt irosite.

„Prin cooperative, copiem un model care s-a dovedit a fi nefuncțional. Franța cheltuiește acum bani mulți pentru a distruge acest sistem cooperatist, fiind singurul stat european care are acest sistem. Acum vrem să ne întoarcem cu 50 de ani în urmă?”, a adăugat președintele LAPAR, în intervenția sa, în cadrul Conferinței „Zilele agriculturii românești”, organizată de BusinessMark.

În ceea ce privește gradul de absorbție al fondurilor europene nerambursabile prin PNDR 2007-2013, acesta a ajuns la 83%, rata fiind printre cele mai ridicate în rândul programelor cu finanțări europene implementate în România. Programul Național de Dezvoltare Rurală (PNDR) 2007-2013 a adus agriculturii și spațiului rural din România peste 7,3 miliarde de euro în ultimii 7 ani.

RECOMANDĂRI ȘTIRIAGRICOLE

RECOMANDĂRI ȘTIRIAGRICOLE