Marii latifundiari critică noul PNDR 2020: „Toţi banii se duc la micii fermieri care nici nu pot accesa, nici nu au ştiinţa necesară”

Facebook
Twitter

Președintele Ligii Asociațiilor Producătorilor Agricoli (LAPAR), Laurențiu Baciu, a criticat noul Program Național de Dezvoltare Rurală (PNDR) 2014-2020.

„Dacă vedeţi noul PNDR, toţi banii se duc la micii fermieri care nici nu pot accesa, nici nu au ştiinţa necesară şi nu vă supăraţi dar agricultura este o ştiinţă ca oricare alta şi trebuie făcută de profesionişti, care ştiu ce fac acolo. Au pus atât de mult accent pe ei, ca să nu se poată lua banii şi sunt convins că vor fi din nou discuţii pe segmentul acesta peste un an sau doi când vor vedea că nu are cine să îi acceseze. (…) De exemplu, noi ce de la masă, nu putem accesa niciun ban pentru că nu ne încadrăm, dar o să încercăm să mai schimbăm câte ceva, dacă mai putem schimba”, a spus Laurenţiu Baciu, într-o conferinţă de presă, transmite Agerpres.

Noul PNDR 2020 nu a fost încă aprobat de Comisia Europeană. Într-un răspuns transmis autorităților de la București, funcționarii europeni notau că 96% dintre exploatațiile agricole din România sunt excluse de la finanțare.

„O pondere semnificativă a resurselor se concentrează asupra dezvoltării funcției productive a agriculturii, aproximativ 30% din fondurile FEADR sunt alocate Priorităților 2 și 3 și vizează ferme cu o producție standard egală cu 8.000 euro sau mai mare, considerate a fi exploatații agricole care au suficient potențial economic pentru a se dezvolta în exploatații viabile din punct de vedere comercial. Deși strategia indică drept prioritare fermele mici și mijlocii și fermele de familie, în practică, acest criteriu conduce la o concentrare foarte mare a fondurilor asupra unui număr limitat de exploatații, excluzând în mod efectiv 97% dintre exploatațiile agricole din România de la  posibilitatea de a beneficia de măsurile PDR care vizează promovarea competitivității”, se arată în răspunsul Comisiei Europene, citat de Adevărul.

Oficialii de la Bruxelles le-au cerut celor de la București să explice modul în care strategia „extrem de focalizată” pe care o propun va aborda provocările legate de dezvoltare cu care se confruntă sectorul agricol.

Funcționarii europeni critică obiectivele asumate și modul de alocare a banilor europeni în cazul măsurilor de agromediu.

RECOMANDĂRI ȘTIRIAGRICOLE

RECOMANDĂRI ȘTIRIAGRICOLE