Ioan Fetea (ACA): Noul PNDR este inexistent pentru apicultori

Share on facebook
Facebook
Share on twitter
Twitter

Președintele Asociației Crescătorilor de Albine din România (ACA), Ioan Fetea, consideră că este aproape imposibil ca apicultorii să obțină fonduri europene prin Programul Național de Dezvoltare Rurală (PNDR) 2014-2020.

„Noul PNDR pentru apicultură este inexistent, întrucât criteriile de performanță pe care trebuie să le realizeze un apicultor pe exploatație pe măsura 121—tineri fermieri au crescut de șase ori, față de alte specii unde au crescut numai de 1,5 ori. În vechiul program, pentru suma maximă de 40.000 de euro, apicultorii aveau nevoie de mai puțin de 200 de familii de albine. Acum, ca să iei plafonul maxim de 50.000 de euro din noul program trebuie să ai peste 1.000 de familii de albine. Suntem oropsiți și din acest punct de vedere”, a declarat președintele Asociației Crescătorilor de Albine din România (ACA), Ioan Fetea, pentru Agerpres.

Potrivit datelor anunțate de ACA, producția de miere din 2013 a fost în jurul a 18.000 de tone, prețurile fiind comparabile cu cele din 2012. România deține, în prezent, 1,47 milioane de familii de albine, din care 65% se află în proprietatea membrilor ACA.

RECOMANDĂRI ȘTIRIAGRICOLE

RECOMANDĂRI ȘTIRIAGRICOLE