septembrie 28, 2021

Mierea ecologică pleacă la export, lăsând loc celei contrafăcute

Share on facebook
Facebook
Share on twitter
Twitter

Mierea românească ecologică este la mare căutare pe piețele externe, iar acum chinezii au prins gustul produselor apicole din România.

Doar 5% din mierea produsă în țară este certificată ecologic, adică o cantitate de circa 3.700 de tone, din care aproape 80% merge la export. Mai nou, mierea românească ecologică este la mare căutare și pe piața chineză.

„Au crescut exporturile de miere ecologică în China. Avem mulți membri ai BioRomânia care exportă pe piața chineză”, ne-a declarat Dorin Dogar, șeful Ecofruct, companie care exportă anual mii de tone de produse ecologice, în special în Germania sau Marea Britanie.

Mierea ecologică are un preț ușor mai mare comparativ cu cea tradițională, deoarece și costurile de producție sunt pe măsură. Spre exemplu, recoltarea polenului trebuie făcută în zone fără poluare, departe de zone industriale sau drumuri. Acest fapt o face să fie trecută cu vederea de consumatorii locali. Însă, apicultorii care trec de etapele certificării nu se plâng de clienți.

„Am investit circa 3.000 de euro numai pentru obținerea certificărilor de la un institut german, dar acum mierea pleacă de la noi în butoaie, fără alte bătăi de cap”, spune Laurențiu Ciornei, care, alături de familie, a pus pe roate o afacere cu produse ecologice și tradiționale, în Bucovina.

În România se produs anual aproximativ 20.000 de tone de miere, iar pe piață ajunge multă miere contrafăcută la prețuri mici. Potrivit producătorilor, aproape 10% din mierea vândută în țară este contrafăcută.

„Este o mare problemă pentru că, dacă nu respecți tehnologia, îi dai clientului un produs care îl poate îmbolnăvi. Doar mierea de salcâm nu se cristalizează repede, dar anul acesta producția a fost foarte mică, însă veți găsi miere de acest tip din abundență, făcută cu sirop și coloranți. Problema este că, pentru a menține mierea în stare lichidă, mulți o încălzesc. Dacă temperatura trece de 40 de grade, vinzi un produs toxic”, avertizează Alexandru Rugină, apicultor cu experiență.

Însă, și clienții au partea lor de vină, spune apicultorul: nimeni nu vrea miere cristalizată și cu greu se vinde chiar și cea de rapiță, care ajunge să arate ca untura în borcan, la scurt timp după depozitare.

RECOMANDĂRI ȘTIRIAGRICOLE

RECOMANDĂRI ȘTIRIAGRICOLE