Laurentiu Baciu: Romania ar putea obtine derogare pe termen nedeterminat pentru neonicotinoide

Share on facebook
Facebook
Share on twitter
Twitter

Romania ar putea primi din partea Comisiei Europene, incepand de anul viitor, o derogare pe termen nedeterminat cu privire la utilizarea pesticidelor din clasa neonicotinoidelor, a afirmat, in cadrul unei conferinte, Laurentiu Baciu, presedintele Ligii Asociatiilor Producatorilor Agricoli din Romania (LAPAR).

Exista posibilitatea ca Romania sa obtina de anul viitor o derogare pe termen nelimitat pentru utilizarea pesticidelor din clasa neonicotinoidelor. Am depus saptamana trecuta un memoriu in acest sens la Comisarul european pentru Agricultura Phil Hogan, prin intermediul lui ELO (European Landowners Organization – Organizatia Europeana a Latifundiarilor). Noi avem reprezentare acolo. Am facut o documentatie destul de vasta din care reiese necesitatea utilizarii neonicotinoidelor. Sunt atasate si studii din SUA. Ramane sa vedem. Daca se va renunta la neonicotinoide si nu avem un inlocuitor la cultura porumbului putem vorbi de calamiati de 100% chiar de la insamantare, in unii ani secetosi”, a declarat Laurentiu Baciu.

Presedintele LAPAR a mai precizat ca in momentul de fata nu mai exista nicio tara care sa aibă derogare permanenta pentru utilizarea neonicotinoidelor, insa „niciunul dintre state nu are clima din Romania”.

Prezenti la conferinta, Sorin Panait, presedintele Sindicatului National Apicol, precum si apicultorul Viorel Dumitru au declarat ca utilizarea neonicotinoidelor este daunatoare pentru albine, dar si pentru restul insectelor.

Recent, reprezentantii Federatiei Asociatiilor Apicole din Romania (ROMAPIS) au protestat, la sediului Ministerului Agriculturii, fata de derogarile multiple pe care Romania le-a luat cu privire la utilizarea pesticidelor din clasa neonicotinoidelor.

RECOMANDĂRI ȘTIRIAGRICOLE

RECOMANDĂRI ȘTIRIAGRICOLE