Romania va solicita o noua derogare pentru utilizarea neonicotinoidelor

Share on facebook
Facebook
Share on twitter
Twitter

Romania va solicita la Bruxelles o noua derogare pentru utilizarea neonicotinoidelor in tratarea semintelor, in contextul in care producatorii din sudul tarii se confrunta cu atacuri frecvente ale daunatorului „Ratisoara porumbului”, a anuntat recent ministrul Agriculturii, Achim Irimescu.

„Producatorii se confrunta, mai ales in sudul tarii, cu atacuri frecvente ale acestui dauntor, care afecteaza culturile de porumb, floare-soarelui si rapita. Chiar expertii europeni, care au venit anul trecut in audit in Romania au fost surprinsi de acest lucru. Romania e un caz mai aparte. In acest, sens, vom inainta o derogare pentru utilizarea neonicotinoidelor, iar pe langa acest lucru am cerut sa se realizeze rotatiile culturilor. Am discutat cu reprezentantii producatorilor, vom solicita aceasta derogare, dar, repet, cu masuri care sa reduca utilizarea neonicotinoidelor”, a declarat Achim Irimescu, in cadrul emisiunii „Prim-plan”, de la TVR1.

Pana in prezent, alte doua state europene, mai exact Bulgaria si Ungaria, au obtinut acordul Uniunii Europene pentru a trata semintele cu neonicotinoide.

Utilizarea neonicotinoidelor in tratarea semintelor nu este privita cu ochi buni de catre apicultori, acestia declarand in numeroase randuri ca substantele toxice folosite in culturi au ca efect distrugerea sistemului nervos al albinelor si prin urmare duce la moartea lor. Ioan Fetea, presedintele Asociatiei Crescatorilor de Albine din Romania (ACA), afirma, pentru StiriAgricole.ro, ca neonicotinoidele ar trebui folosite doar in judetele in care s-au inregistrat atacuri ale daunatorilor si nu pe suprafetele agricole din toata Romania.

„Din pacate noi tratam toate semintele cu neonicotinoide si le folosim in toata tara, indiferent daca avem sau nu problema daunatorilor. O facem preventiv. Aici e marele pacat din punctul meu de vedere. Daca se inregistreaza atacuri ale daunatorilor sau se cunoaste un istoric in acest sens, pentru trei judete, acolo ar trebui sa tratam samanta. Fireste, si fermierii din sectorul vegetal trebuie sa aiba productie. Este necesara o cartografiere a judetelor unde sunt probleme”, a declarat, pentru StiriAgricole.ro, Ioan Fetea, presedintele Asociatiei Crescatorilor de Albine din Romania (ACA).

Pesticidele din clasa de neonicotinoide au fost introduse pe piata europeana in anul 2000 fiind caracterizate printr-o mare eficienta pentru ca sunt de circa 7.000 de ori mai toxice decat DDT.

RECOMANDĂRI ȘTIRIAGRICOLE

RECOMANDĂRI ȘTIRIAGRICOLE