Au fost aprobate normele tehnice privind administrarea contingentelor tarifare in Romania

Share on facebook
Facebook
Share on twitter
Twitter

In Monitorul Oficial nr. 0725 din 28 septembrie a fost publicat Ordinul pentru aprobarea Normelor tehnice privind administrarea contingentelor tarifare in Romania.

Prevederile actului normativ intra in vigoare in termen de 5 zile de la publicare, respectiv in data de 2 octombrie 2015.

„Contingentele tarifare reprezinta volume de marfa exprimate cantitativ sau valoric, ce pot fi importate pe teritoriul Comunitatii europene, unde sunt puse in libera circulatie, cu reducerea sau suspendarea taxelor vamale. Prezentul act normativ transpune procedura vamala comunitara pentru alocarea in Romania a acestor contingente tarifare”, arata consultantul fiscal Adrian Benta.

Contingentele tarifare sunt generate de acorduri semnate de Uniunea Europeana si gestionate de Comisia Europeana. Aceste contingente tarifare favorabile se acorda importatorilor interesati printr-o cerere de alocare, cerere realizata prin intermediul unei declaratii vamale de punere in functiune.

Cererea de alocare se realizeaza prin completarea casutelor 36 – codul preferintei tarifare si 39 – numarul de ordine al contingentului tarifar.

Declaratiile vamale de import cu solicitare de contingent tarifar sunt depuse la birourile vamale, ocazie cu care se verifica in baza de date a Comunitatii Europene, existenta contingentului tarifar, iar intr-o situatie favorabila importatorului, declaratia vamala este transmisa electronic Comunitatii Europene pentru validare si luare in evidenta.

In situatia in care la depunerea declaratiei vamale de import, dupa analiza bazei de date a Comunitatii Europene, se constata epuizarea contingentului tarifar, importatorul va retrage declaratia vamala de import si va depune alta, fara solicitarea tratamentului mai favorabil.

In unele situatii, importatorul ce solicita un tarif favorabil ca masura contingentiala, are obligatia sa constituie o garantie. Aceasta garantie trebuie sa acopere obligatiile de import datorate in lipsa masurii favorabile, in urmatoarele cazuri:

  • contingentul tarifar este considerat critic;
  • in anul precedent, contingentul tarifar a fost epuizat in prima luna de la acordare;
  • din analiza de risc a autoritatii vamale rezulta ca sunt necesare efectuarea unor verificari suplimentare, ce ar conduce la obligatii mai mari de import pentru bunurile puse in libera circulatie.

RECOMANDĂRI ȘTIRIAGRICOLE

RECOMANDĂRI ȘTIRIAGRICOLE