Guvernul va aloca 3 milioane de lei anual pentru reprezentarea fermierilor romani la Bruxelles

Share on facebook
Facebook
Share on twitter
Twitter

O suma de 3 milioane de lei urmeaza sa fie alocata anual de Guvern pentru reprezentarea fermierilor romani la Bruxelles, se arata intr-un act normativ aflat in prezent in dezbatere publica pe site-ul Ministerului Agriculturii. Cele mai mari organizatii de fermieri care ar putea sa reprezinte interesele agricultorilor romani la Bruxelles sunt Liga Asociatiilor Producatorilor Agricoli din Romania (LAPAR) si Pro Agro.

„Valoarea cotizatiilor care se platesc anual pentru fiecare organizatie profesionala/interprofesionala neguvernamentala din sectorul agricol si agroalimentar constituita la nivel national, reprezinta echivalentul în lei a 100 % din valoarea cotizatiei de reprezentare a acestora în organizatiile de profil din cadrul Uniunii Europene si/sau la organizatiile stabilite ca facand parte din grupurile de dialog civil ale Comisiei Europene pentru Agricultura si Dezvoltare Rurala”, se arata in Hotararea de Guvern aflata in dezbatere publica.

Conform documentului, Guvernul va aloca anual un buget de 3.150.000 de lei, prin intermediul caruia se vor acoperi integral cotizatiile si serviciile lingvistice ale organizatiilor de fermieri care participa la dialogul social de la Bruxelles. Plafonul in limita caruia se vor deconta serviciile lingvistice pentru organizatiile profesionale/interprofesionale neguvernamentale din sectorul agricol si agroalimentar va fi de 30% din valoarea cotizatiilor.

„Suma alocata pentru plata cotizatiilor si serviciilor lingvistice aferent trimestrului IV al anului 2015, este de maximum 550,707 mii lei si se asigura de la bugetul de stat, în limita prevederilor bugetare aprobate Ministerului Agriculturii si Dezvoltarii Rurale pe anul 2015”, se mai precizeaza in document.

Organizatiile profesionale care pot deveni eligibile pentru primirea acestui sprijin de la bugetul de stat trebuie sa indeplineasca doua conditii cumulative: sa fie reprezentate în organizatiile de profil din cadrul Uniunii Europene si/sau organizatii stabilite ca facand parte din grupurile de dialog civil ale Comisiei Europene pentru Agricultura si Dezvoltare Rurala si sa fie constituite la nivel national.

RECOMANDĂRI ȘTIRIAGRICOLE

RECOMANDĂRI ȘTIRIAGRICOLE