Presedintele ANSVSA: relansarea exporturilor romanesti pe piata chineza, o prioritate

Share on facebook
Facebook
Share on twitter
Twitter

In data de 8 iunie 2017, dr. Geronimo Branescu, presedintele Autoritatii Nationale Sanitare Veterinare si pentru Siguranta Alimentelor (ANSVSA), va participa, alaturi de specialisti din cadrul institutiei, la cea de a doua editie a “Conferintei pentru controlul calitatii, inspectiei si carantinei”, care se desfasoara in Ningbo, Republica Populara Chineza.

Din delegatia ANSVSA mai fac parte: dr. Cristian Duicu, director general al Directiei Generale Sanitare Veterinare si pentru Siguranta Alimentelor si dr. Cristian Togan, director general al Directiei Generale Control Oficial.

Conferinta reuneste specialisti din tarile Europei Centrale si de Est (ECE), alaturi de Romania fiind reprezentate alte 15 state, dintre care mentionam: Germania, Franta, Olanda, Rusia, Belarus, Kazahstan.

Dezideratul este acela de a intari colaborarea cu autoritatile responsabile pentru siguranta alimentelor din tarile situate de-a lungul rutelor comerciale dintre Republica Populara Chineza si tarile ECE, in vederea dezvoltarii relatiilor de import – export cu produse alimentare si produse agricole.

La finalizarea discutiilor, se va semna o Declaratie Comuna, care va oficializa obiectivele agreate si acordurile asumate de participanti.

Reprezentantii ANSVSA vor detalia, in cadrul discutiilor bilaterale cu oficiali ai Administratiei Generale pentru Controlul Calitatii, Inspectiei si Carantinei (AQSIQ), aspecte tehnice sanitare veterinare privind exportul din Romania de produse agroalimentare cum sunt: carnea de pasare, mierea, lucerna, materialul genetic bovin, carnea congelata de porc, oaie si vita, laptele si produsele lactate, pestele si produsele din peste, produsele procesate din carne etc.

„Relansarea exporturilor romanesti pe piata chineza va veni in sprijinul unui numar important de fermieri si producatori romani de alimente si furaje. Ne dorim o diversificare si o extindere a relatiilor noastre comerciale, in beneficiul si spre prosperitatea ambelor tari.”, a declarat dr. Geronimo Branescu, presedintele ANSVSA.

O alta tema importanta pentru agenda acestei intalniriri este cea a structurarii modului de colaborare intre ANSVSA si AQSIQ. O solutie identificata este aceea de a crea un grup de lucru specializat, alcatuit din experti ai institutiilor competente omoloage, cu scopul de a accelera formalitatile necesare derularii exportului de produse agroalimentare romanesti pe piata chineza.

RECOMANDĂRI ȘTIRIAGRICOLE

RECOMANDĂRI ȘTIRIAGRICOLE