In perioada 17.07.2017 – 23.07.2017, medicii veterinari oficiali din cadrul Directiei Sanitare Veterinare si pentru Siguranta Alimentelor Constanta, impreuna cu inspectorii sanitari veterinari si pentru siguranta alimentelor delegati care activeaza in Comandamentul Sezon Estival 2017, au desfasurat activitati de control in unitati de producere, prelucrare, procesare, depozitare, valorificare si comercializare a produselor alimentare. Astfel, au fost verificate 206 unitati localizate in cele 7 zone de interes turistic: Navodari, Mamaia Nord, Mamaia Centru, Mamaia Sud, Eforie, Costinesti si Mangalia.

Controalele s-au desfasurat in: 88 de restaurante, 5 pizzerii, 19 unitati tip fast-food, 6 braserii, 16 unitati tip bufet, 17 baruri, 2 snack baruri, 2 unitati tip bistro, 2 cantine din tabere scolare, 1 pensiune, 22 de magazine alimentare, 5 cofetarii/patiserii, 15 laboratoare de cofetarie/patiserie, 4 rulote, 1 toneta de inghetata si 1 autoutilitara.

In urma controalelor s-au constatat neconformitati cu privire la manipularea necorespunzatoare a produselor alimentare, comercializarea directa catre consumatorul final a produselor alimentare in spatii neaprobate sanitar veterinar, nerespectarea conditiilor de igiena in spatiile de productie, etichetarea necorespunzatoare a produselor alimentare, depozitarea in conditii necorespunzatoare ale acestora.

Pentru abaterile de la legislatia sanitara veterinara si pentru siguranta alimentelor, au fost aplicate 46 de sanctiuni contraventionale, in valoare de 92.000 de lei.

In cursul zilei de 22.07.2017, la solicitarea IPJ Constanta – SICE, inspectorii sanitari veterinari si pentru siguranta alimentelor au efectuat o actiune comuna de control in statiunea Eforie, unde in urma verificarilor efectuate si a deficientelor constatate au sanctionat contraventional un restaurant, cu amenda in valoare de 2.000 de lei.

Mentionam ca ANSVSA vine in sprijinul solicitarilor primite si de la alte institutii ale statului, fiind singura institutie competenta pentru retinerea oficiala si certificarea sanitar-veterinara a produselor alimentare nedestinate consumului uman.

O sesizare primita la Call Center-ul ANSVSA, a fost transmisa spre verificare inspectorilor aflati pe litoral. Pentru deficientele constatate, unitatea respectiva a fost sanctionata contraventional cu amenda in valoare de 2.000 de lei.

In perioada mai sus mentionata, au fost confiscate si retrase de la vanzare 15 kg de produse alimentare improprii consumului uman, produse care au fost dirijate catre o unitate de neutralizare.

Totodata, ANSVSA, prin intermediul DSVSA Constanta, pune la dispozitia celor interesati numarul de telefon al Comandamentului Sezon Estival: 0786 577 007, unde se pot face sesizari, sau se pot obtine informatii referitoare la diferite aspecte din domeniul sigurantei alimentelor.

Acest numar va functiona in paralel cu numarul Call – Center-ului ANSVSA: 0800.826.787, apelabil gratuit, din orice retea de telefonie.

DSVSA Constanta pune la dispozitia turistilor, pe site-ul institutiei, un modul dedicat Comandamentului Sezon Estival 2017 (http://constanta.dsvsa.ro/comunicare/comandament-sezon-estival/), unde se pot gasi recomandari si informatii utile.

Va reamintim ca unitatile aflate pe litoral sunt supravegheate si verificate permanent de catre inspectorii sanitari veterinari din cadrul Comandamentului Sezon Estival 2017.

Share on Facebook