ANSVSA a demarat o actiune ampla de control, dupa aparitia unor noi focare de pesta porcina

Share on facebook
Facebook
Share on twitter
Twitter

Avand in vedere notificarile primite din partea Comisiei Europene cu privire la aparitia si evolutia unor noi focare de pesta porcina africana in anumite State Membre ale UE (Cehia, Estonia, Lituania, Polonia), precum si in tari terte (Belarus, Rusia, Ucraina), autoritatile veterinare din Romania sunt intr-o permanenta alerta si incearca sa capaciteze, pentru conlucrarea in domeniul activitatilor preventive, toti factorii de decizie de la nivel guvernamental, pentru a tine virusul la distanta de granitele nationale.

Conducerea ANSVSA a dispus, in regim de urgenta, pentru sfarsitul acestei saptamani, efectuarea unei actiuni ample de control oficial la nivel national, prin care sa se verifice modul de respectare a cerintelor privind colectarea, depozitarea si neutralizarea deseurilor menajere si a subproduselor nedestinate consumului uman, provenite de la mijloacele de transport international aeriene si navale.

In acest sens, inspectorii sanitari veterinari si pentru siguranta alimentelor vor efectua controale in toate aeroporturile internationale si in porturile fluviale si maritime in care acosteaza nave destinate transportului international de pasageri si marfuri.

Totodata, o atentie deosebita va fi acordata verificarii mijloacelor de transport care sosesc sau care au tranzitat tarile in care au evoluat focarele de pesta porcina, mentionate anterior.

Cu ocazia controalelor efectuate, reprezentantii DSVSA judetene vor informa administratorii porturilor/aeroporturilor cu privire la obligatiile si responsabilitatile ce le revin, referitoare la colectarea, depozitarea si neutralizarea deseurilor menajere si a subproduselor nedestinate consumului uman, in scopul prevenirii introducerii pe teritoriul Romaniei a pestei porcine africane.

Din experienta Statelor Membre deja infectate, a rezultat faptul ca, fara colaborare si conlucrare eficiente, aplicarea masurilor de control al bolii nu este posibila, iar propagarea acesteia in teritoriile libere de boala este grabita, scapand repede de sub control.

„Noi facem eforturi sustinute si incercam atat cat putem sa ne tinem tara departe de riscul aparitiei pestei porcine africane. Nu stim insa cat timp vom putea face acest lucru. Avem intr-adevar intensificate toate formele de control, chiar pot sa va spun ca am solicitat retelelor de benzinarii, precum si aeroporturilor, sa isi intensifice actiunile de salubrizare a spatiilor destinate depozitarii reziduurilor alimentare si colectarea acestora, avand in vedere aceasta experienta oarecum noua cu Cehia. De asemenea, avem alertate la maximum autoritatile din cadrul Directiilor Sanitar Veterinare din cele opt judete riverane, pe Nord si pe Est. Punctele vamale, de asemenea, sunt alertate pentru a face un control cat se poate de eficient al bagajelor calatorilor. Se face un control, de asemenea, cu maxima rigurozitate, a transportatorilor, a marfurilor transportate, asiguram o supraveghere cat de eficient se poate pentru a putea identifica intr-un timp cat se poate de scurt un eventual cadavru cu provenienta de la un animal mort de pesta porcina africana sau animale cu un comportament schimbat si cu suspiciune de pesta porcina africana”, a declarat presedintele ANSVSA, dr. Geronimo Branescu.

Prin importanta si incidentele economice deosebite pe care le implica, pesta porcina africana este un pericol real si actual, si constituie o permanenta preocupare, atat pentru ANSVSA, cat si pentru celelalte institutii abilitate ale statului.

RECOMANDĂRI ȘTIRIAGRICOLE

RECOMANDĂRI ȘTIRIAGRICOLE