Presedintele ANSVSA, dr. Geronimo Branescu, alaturi de o echipa de specialisti din cadrul institutiei, s-a deplasat recent in municipiul Satu–Mare, pentru asigurarea implementarii eficiente a masurilor pentru controlul pestei porcine africane.

In acest sens, a fost organizata o intâlnire, la care au participat, alaturi de reprezentantii Autoritatii de la nivel central si judetean, prefectul judetului Satu Mare, Darius Filip, primarii si viceprimarii sau secretarii unitatilor administrativ-teritoriale, de pe raza judetului Satu-Mare.

Presedintele Autoritatii a adus la cunostinta celor prezenti la intâlnire masurile care s-au luat in cazul focarului de pesta porcina confirmat pe raza municipiului Satu Mare, precum si obligatiile care le revin pentru a preveni extinderea acestui focar.

Masurile care trebuie implementate de catre primarii localitatilor incluse in aceasta zona, sunt urmatoarele:

– sa acorde sprijin medicilor veterinari, in vederea efectuarii unui recensamânt al exploatatiilor cu suine de pe raza de activitate;

– interzicerea circulatiei animalelor domestice;

– interdictia de a iesi cu animalele la pasune;

– interzicerea organizarii de târguri de animale, expozitii de animale, sau orice alt eveniment care implica miscarea animalelor, indiferent de specie;

– sa actualizeze lista cu personalul nominalizat pentru interventia in teren in caz de boli majore;

– sa se verifice si sa se refaca stocurile de materiale, echipamente si utilaje necesare interventiei in teren in caz de boli majore;

– orice situatie de imbolnavire sau mortalitate se va anunta imediat la D.S.V.S.A. Satu-Mare.

In interventia sa, prefectul Darius Filip a solicitat reprezentantilor celor 20 de unitati administrativ-teritoriale, cuprinse in zona de supraveghere, sa respecte masurile transmise de serviciile veterinare si sa anunte de indata orice modificari survenite in zona lor de competenta.

In data de 31 iulie 2017, Institutul de Diagnostic si Sanatate Animala a confirmat primul focar de pesta porcina africana, la porci domestici, intr-o gopodarie, localizata la periferia municipiului Satu – Mare. Investigatia epidemiologica a relevat existenta unui focar primar si a unui focar secundar. Centrul Local de Combatere a Bolilor Satu – Mare impreuna cu DSVSA Satu – Mare au intervenit prompt, conform ANSVSA.