Reprezentanrii Serviciului Federal Veterinar si de Supraveghere Fitosanitara (Rosselkhoznasor) au hotarat introducerea, incepand cu miercuri noaptea, unor masuri de restrictii temporare pentru livrarea de porci vii, precum si pentru importarea de produse pe baza pe carne de porc din Romania, dupa descoperirea unui focar de pesta porcina africana la Satu Mare.

Rosselkhoznadzor a anuntat ca produsele vizate de aceste restrictii si care vor ajunge la punctele de trecere a frontierei in Rusia dupa data de 2 august vor fi intoarse din drum indiferent de data inscrisa pe documentele veterinare insotitoare. In plus, Rosselkhoznadzor a decis sa restrictioneze si tranzitul porcilor vii din Romania pe teritoriul Rusiei.

Presedintele Autoritatii Nationale Sanitara Veterinara si pentru Siguranta Alimentelor (ANSVSA), Geronimo Branescu, a declarat, pentru Agerpres, ca Romania isi mentine statutul de tara libera de pesta porcina clasica, obtinut in luna mai, deoarece nu are nicio legatura cu pesta porcina africana, confirmata in gospodarii din Satu Mare, care este o boala total diferita.

Asociatia Pro Agro solicita Guvernului sa actioneze urgent, dand imediat unda verde proiectului de HOTARARE postat in consultare publica, pentru modificarea Hotararii Guvernului nr. 1156/2013 pentru aprobarea actiunilor sanitar veterinare cuprinse in Programul actiunilor de supraveghere, prevenire, control si eradicare a bolilor la animale, a celor transmisibile de la animale la om, protectia animalelor si protectia mediului, de identificare si inregistrare a bovinelor, suinelor, ovinelor, caprinelor si ecvideelor, a actiunilor prevazute in Programul de supraveghere si control in domeniul sigurantei alimentelor, precum si a tarifelor aferente acestora, precum si pentru modificarea si completarea Programului national de supraveghere, prevenire si control al pestei porcine africane, aprobat prin Hotararea Guvernului nr. 830/2016 pentru aprobarea Programului national de supraveghere, prevenire si control al pestei porcine africane.

In data de 31 iulie 2017, Institutul de Diagnostic si Sanatate Animala a confirmat primul focar de pesta porcina africana, la porci domestici, intr-o gopodarie, localizata la periferia municipiului Satu – Mare. Investigatia epidemiologica a relevat existenta unui focar primar si a unui focar secundar. Centrul Local de Combatere a Bolilor Satu – Mare impreuna cu DSVSA Satu – Mare au intervenit prompt, conform ANSVSA.

Autoritatea Nationala Sanitara Veterinara si pentru Siguranta Alimentelor, imediat dupa primirea buletinului din partea Institutului de Diagnostic si Sanatate Animala, a notificat toate structurile abilitate de la nivel national si structurile omoloage din Uniunea Europeana, precum si Organizatia Mondiala a Sanatatii Animalelor, despre confirmarea acestui focar de pesta porcina africana pe teritoriul Romaniei.