Ce oportunitati de export au in prezent crescatorii de ovine

Share on facebook
Facebook
Share on twitter
Twitter

Presedintele Autoritatii Nationale Sanitare Veterinare si pentru Siguranta Alimentelor (ANSVSA), Geronimo Branescu, a vorbit recent, in cadrul unui interviu pentru Agerpres, despre oportunitatile de export pentru crescatorii de ovine.

Oficialul afirma ca desi au existat unele blocaje pe exportul de ovine in Israel, autoritatile au dispus masurile necesare pentru a remedia situatia.

„Pe relatia cu Israel, noi am raspuns tuturor solicitarilor de ultima ora, deoarece a aparut un blocaj pe ovine destinate sacrificarii imediate, dar este de precizat ca in continuare functioneaza relatia de export pentru ovine destinate cresterii si ingrasarii, precum si pe toate categoriile de ovine. Intr-adevar, singurul blocaj care a aparut a fost la ovine destinate sacrificarii imediate. Au fost probleme legate de metodele de castrare, pentru ca, in agreement-ul pe care noi l-am avut, partea israeliana nu a precizat, in mod distinct, ca ar dori o anumita forma de castrare. (…) Din acest motiv, am dispus masurile necesare si, pe cale de consecinta, vom agrea pentru exportul relatiei Israel numai exploatatii profesionale si centrele de colectare, care utilizeaza metoda sangeroasa. Deci, metodele nesangeroase — cele prin presare si cu atrofiere testiculara — au fost eliminate, tocmai in ideea de a elimina cat se poate de mult riscurile generate pe acest segment”, a declarat, pentru Agerpres, Geronimo Branescu.

De asemenea, presedintele ANSVSA a mai precizat ca de curand au fost finalizate negocierile cu Qatar pentru certificarea exportului pentru ovine si sunt aproape finalizate pentru bovine.

„Au fost de curand finalizate negocierile cu Qatar pentru certificarea exportului pentru ovine si sunt aproape finalizate pentru bovine. Cu Yemen suntem de asemenea in negocieri pentru conformitatea sanitar-veterinara, urmand sa definitivam negocierile, cu Arabia Saudita au fost comunicate toate informatiile tehnice solicitate pentru exportul de rumegatoare mari si mici si acum asteptam vizita partii saudite pentru evaluarea in teritoriu. Este ultimul pas, ca sa spun asa, care se poate face intr-o relatie tehnica de genul acesta: vin si constata solicitarile, conditiile tehnice agreate de comun acord, dupa care se agreeaza modelul comun de certificare sanitara-veterinara. Practic, noi suntem deja cu Arabia Saudita in faza in care s-a agreat modelul de certificare sanitar-veterinara, urmand sa vina sa faca vizita pentru conformitate”, a mai spus Geronimo Branescu.

Mai mult decat atat, seful ANSVSA a mai declarat ca institutia pe care o conduce se afla in plin proces de negociere a conditiilor sanitar-veterinare de certificare a exportului cu rumegatoare mari si mici in Tunisia.

„Tunisia este o destinatie interesanta si suntem in plin proces de negociere a conditiilor sanitar-veterinare de certificare a exportului cu rumegatoare mari si mici, iar in viitorul imediat cred ca se pot finaliza, pentru ca sunt doar chestiuni de detalii, iar pe relatia cu Iordania se deruleaza deja export tot cu rumegatoare mari si mici”, a mai precizat Geronimo Branescu.

In ceea ce priveste sectorul ovin, Guvernul a aprobat recent si o hotarare cu pvirire la plata unui ajutor financiar in valoare de 1 lei/kg pentru lana comercializata. Este vorba de o schema de ajutor de minimis care are o finantare de 36 de milioane de lei, iar banii se asigura de la bugetul de stat, in limita prevederilor bugetare aprobate cu aceasta destinatie Ministerului Agriculturii si Dezvoltarii Rurale prevazute pe anul 2018.

Valoarea totala a ajutoarelor de minimis care se acorda unui beneficiar nu poate depasi suma de 15.000 de euro pe durata a trei exercitii financiare, in cursul exercitiului financiar actual (2018) si in cele doua exercitii financiare precedente (2016, 2017).

RECOMANDĂRI ȘTIRIAGRICOLE

RECOMANDĂRI ȘTIRIAGRICOLE