Autoritatile din Israel au decis in luna iunie sa interzica importurile de ovine si bovine romanesti, din cauza unor nereguli consatate in cazul transporturilor de animale vii.
Ministerul israelian al Agriculturii a anuntat ca importurile de ovine si bovine din Romania vor fi sistate pana la remedierea problemelor, insa nu a precizat care este natura neregulilor.
Aceasta problema a ajuns inclusiv la parlamentarul roman Daniel Buda.
„In urma discutiilor purtate cu reprezentanti ai Asociatiei Crescatorilor si Exportatorilor de Bovine, Ovine si Porcine, mi s-a adus la cunostinta criza exporturilor de animale din Romania pe piata israeliana. Romania se afla in pragul de a pierde deschiderea catre piata israeliana de ovine si bovine, acest lucru in conditiile in care in anul 2016, din totalul 571.972 de capete de ovine si bovine ajunse in porturile Israelului din porturi europene si austraeliene, 215.000 de capete au provenit din Romania”, a declarat Daniel Buda, pe pagina sa de Facebook.
„Astfel, Romania s-a pozitionat ca principalul furnizor al Israelului in ceea ce priveste sectorul ovinelor si bovinelor, fiind un partener comercial important pentru Israel. In prezent, s-au inregistrat scaderi drastice ale exporturilor de animale, motivele fiind inexplicabile pentru furnizorii romani. Comunicarea cu partenerii din Israel este la momentul actual una deficitara, neexistand nicio reactie referitoare la mentinerea relatiilor comerciale. Romania nu isi poate permite pierderea unor piete importante precum este cea din Israel, drept urmare, se impune luarea unor masuri imediate de catre Ministerul Agriculturii pentru sprijinirea fermierilor romani in vederea consolidarii relatiei comerciale pe acest segment al ovinelor si bovinelor”, a mai spus Daniel Buda.
„Am adresat cu aceasta ocazie si Comisiei Europene o intrebare cu solicitare de raspuns scris, in baza procedurilor parlamentare de care dispun, prin care am solicitat sa mi se comunice care sunt instrumentele de care dispune institutia in vederea sustinerii demersurilor fermierilor din Romania pentru a avea din nou un acces facil la piata israeliana. Va voi informa cu privire la raspunsul Comisiei Europene de indata ce il voi primi”, concluzioneaza europarlamentarul.
Anul acesta, autoritatile israeliene au solicitat o serie de sanctiuni Romaniei, in urma constatarii mai multor neconformitati la exportul de bovine.
O parte dintre animale aveau varsta mai mare decat cea stabilita ca si cerinta (12 luni). Pentru o parte dintre animalele carora li se adminstrasera antibiotice si substante antiparazitare (cerinta a partii israeliene) nu a fost respectat timpul de asteptare de 7 zile. Ca urmare a abaterilor constatate, s-a aplicat o amenda contraventionala de 40.000 de lei si s-a suspendat activitatea de export a exploatatiei respective, a informat, in aprilie, ANSVSA.
Incepand cu data de 28 martie, Romania reluase exportul de ovine si bovine catre Israel.