Sanctiuni aplicate pentru nerespectarea cerintelor de export pentru bovine in Israel

Share on facebook
Facebook
Share on twitter
Twitter

Redeschiderea exportului de ovine si bovine in Israel, incepand cu data de 28 martie, s-a realizat ca urmare a masurilor ferme intreprinse de ANSVSA, cu scopul de a remedia neconformitatile semnalate de autoritatile israeliene si de a garanta respectarea si mentinerea cerintelor si standardelor solicitate de importatori.

Planul de masuri include controale inopinate si actiuni imediate in cazul sesizarii unor nereguli in desfasurarea exportului de ovine si bovine in Israel.

O actiune in acest sens a avut loc in data de 9 aprilie si a fost declansata de abaterile constatate de inspectorii sanitari veterinari in portul Midia-Navodari, la un lot de 600 de bovine care urma sa fie exportat catre Israel. In consecinta, lotul respectiv de animale a fost returnat catre exploatatia de origine din judetul Bihor.

Conducerea Autoritatii a dispus directorului general al Directiei Generale de Control Oficial deplasarea in judetul Bihor, la exploatatia de bovine autorizata pentru export pentru a realiza o ancheta privind cauzele care au condus la returnarea celor 600 de bovine.

In urma verificarilor intreprinse s-au constatat urmatoarele neconformitati:

O parte dintre animale aveau varsta mai mare decat cea stabilita ca si cerinta (12 luni)

Pentru o parte dintre animalele carora li se adminstrasera antibiotice si substante antiparazitare (cerinta a partii israeliene) nu a fost respectat timpul de asteptare de 7 zile.

Ca urmare a abaterilor constatate, s-a aplicat o amenda contraventionala de 40.000 de lei si s-a suspendat activitatea de export a exploatatiei respective.

De asemenea, la DSVSA Bihor are loc o ancheta cu privire la modul in care si-au indeplinit atributiile medicii veterinari implicati in derularea acestui export.

Incepand cu data de 28 martie, Romania a reluat exportul de ovine si bovine catre Israel.

RECOMANDĂRI ȘTIRIAGRICOLE

RECOMANDĂRI ȘTIRIAGRICOLE