septembrie 23, 2021

Dumitru Grigorean: exportul pe piata turca se va accelera in urmatorii ani

Share on facebook
Facebook
Share on twitter
Twitter

Pentru sectorul bovinelor, mai ales daca vorbim despre cel de carne, crescatorii par sa fie multumiti de anul 2017, mai ales datorita faptului ca subventiile aferente anului 2016 au fost platite la timp. De asemenea, un alt motiv de satisfactie este ca Turcia pare din ce in ce mai interesata de carnea de vina romaneasca, lucru care, in circa 1-2 ani, i-ar putea ajuta foarte mult pe crescatori, mai ales din din punct de vedere al pretului de vanzare. Pentru a afla mai multe despre cum a fost anul 2017 pentru crescatorii de bovine am discutat cu Dumitru Grigorean, presedintele Asociatiei crescatorilor de bovine pentru carne din Romania (ACBCR).

„Anul 2017 a fost un an bun din punct de vedere al platii subventiei pentru zootehnie. Si Sprijinul Cuplat si ANT-ul au venit in luna martie-aprilie, ceea ce nu s-a mai intamplat niciodata. Cel mai devreme se platea in mai-iunie, anul trecut (2016 pt. anul de cerere 2015) s-au platit pana in octombrie si stim ce probleme au fost. Banii au intrat la timp, vorbim de subventia pentru 2016. Sumele nu au mai fost la fel de mari ca anul trecut, nici pentru vaca de carne, nici pentru cea de lapte. Era de asteptat. Anul acesta se va ajunge probabil la niste sume rezonabile, dar nu foarte mari. Vorbim de o distribuire mai echitabila a banilor. Eu, personal, am spus din primul an ca nu e bine ca putini fermieri sa ia bani multi iar ceilalti nimic. Poate si datorita cuantumului a crescut interesul fermierilor pentru SCZ si cred eu ca crescatorii au fost si mai bine informati, sa respecte conditiile de eligibilitate, sa nu mai fie exploatatii intregi declarate neeligibile”, a declarat, pentru StiriAgricole.ro, Dumitru Grigorean, presedintele Asociatiei crescatorilor de bovine pentru carne din Romania (ACBCR).

De asemenea, Dumitru Grigorean considera ca un alt lucru pozitiv care s-a intamplat in 2017 a fost si deschiderea Turciei pentru achizitionarea de animale din Romania.

„Un alt lucru favorabil, care desi nu se simte in piata sau in pret este interesul si deschiderea Turciei de a cumpara animale din Romania. Acest lucru este ceva foarte bun pentru fermierii romani. Turcia cumpara in prezent din Franta, Ungaria si ofera preturi foarte bune. Faptul ca suntem mai aproape de ei este o masura care in urmatorii 2-3 ani va avea efecte pozitive. Noi, deja, ca asociatie, am avut contacte la nivel destul de inalt cu persoane din Turcia, au inceput sa viziteze fermele. Deja s-au vandut animale vii in Turcia, putine, insa este bine ca se incepe. Am vazut ca este dat un semnal de statul turc pentru fermierii care vor sa cumpere animale pentru ingrasare si pentru abatorizare. Semnalul a fost mergeti in Romania si stabiliti contacte. Inclusiv la INDAGRA ne-am intalnit cu o delegatie de 40 de persoane din Turcia, erau fermieri veniti cu ajutorul unei burse de marfuri, iar de la ei am inteles acest aspect, si anume ca statul turc a incurajat sa cumpere din Romania”, ne-a mai spus Dumitru Grigorean.

Presedintele Asociatiei crescatorilor de bovine pentru carne din Romania (ACBCR) considera de asemenea ca un aspect care ar trebui revizuit, in urmatorul an, este cel legat de ajutorul de minimis dedicat bovinelor, program suspendat in prezent de catre MADR.

„Acest ajutor, pentru bovine, a fost foarte important. O reusita a MADR. Din pacate, actuala conducere, probabil si din cauza problemelor care au aparut la ovine, a decis sa nu mai continue in acest an. Noi am solicitat mereu si am aratat ca la bovine nu au fost probleme. Tot ce a intrat in Romania au fost animale cu genetica deosebita. Aici nu exista niciun animal cu suspiciuni ca s-ar fi fraudat in vreun fel. Noi am cerut si cerem ca acest ajutor de minimis sa fie multianual, astfel incat si fermierii sa isi programeze achizitia. Deja avem fermieri in tara care pot sa vanda, care au genetica deosebita, insa nu isi pot face planuri in acest sens, daca nu va exista un program concret, pe mai multi ani”, a mai spus Dumitru Grigorean.

„O alta propunere pe care noi am vrea sa o facem Ministerului, legat de promovare, mai ales ca am observat ca s-a inceput cu oaia, apoi am inteles ca urmeaza porcul, si vita, ar fi ca aceasta promovare sa se faca la nivel general, adica alege carnea romaneasca de exemplu. Nu avem absolut nimic cu campania Alege oaie, insa credem ca pe baza aceluias efort si fara costuri suplimentare s-ar putea promova mai multe sectoare zootehnice. O alta dorinta a noastra, care se lasa indelung asteptata, este si acel fond mutual, important si pentru noi, deoarece o buna parte din crescatori au si zootehnie, precum si cultura mare. Din pacate, suntem singura tara europeana fara un fond mutual. De asemenea, de interes foarte mare este si reprezentarea fermierilor romani la Bruxelles, in aceasta perioda in care se negociaza viitorul Politicii Agricole Comune. Daca nu ne implicam, s-ar putea sa ne trezim iar ca suntem dezavantajati”, a mai precizat presedintele Asociatiei crescatorilor de bovine pentru carne din Romania (ACBCR).

RECOMANDĂRI ȘTIRIAGRICOLE

RECOMANDĂRI ȘTIRIAGRICOLE