Seful ANSVSA: Alte 3 abatoare romanesti vor fi auditate de expertii turci pentru exportul de carne de vita

Facebook
Twitter

Expertii turci vor realiza auditul altor trei abatoare romanesti pentru exportul carnii de vita, in conditiile in care doua au primit deja acreditare, a anuntat presedintele Autoritatii Nationale Sanitara Veterinara si pentru Siguranta Alimentelor (ANSVSA), Radu Roatis, potrivit Agerpres.

„Specialistii turci au audiat recent patru unitati de abatorizare romanesti, care au corespuns din punct de vedere sanitar veterinar, dar au agreat doar doua, deoarece au vrut sa se asigure ca taierea se face pe ritualul lor islamic. Ei nu vor ca porcul sa fie taiat pe aceeasi linie, ci sa existe linii total separate, iar la acel moment doar doua au corespuns. Acum ne-au transmis ca vor mai veni trei experti ca sa mai viziteze alte trei unitati. Din acest punct de vedere, Romania nu are niciun fel de probleme, deoarece autoritatile veterinare ofera garantii in numele Romaniei, pentru a se putea face export”, a declarat Radu Roatis, potrivit sursei citate.

Ministrul Agriculturii, Achim Irimescu, a anuntat recent ca Romania poate exporta carne de vita in Turcia, dupa ce doua unitati de abatorizate din judetele Calarasi si Bistrita-Nasaud au fost validate de specialistii turci.

„De cand suntem in Uniunea Europeana nu am exportat bovine vii si carne de vita in Turcia pentru ca s-a opus masiv deschiderii pietei catre UE din cauza encefalopatiei spongiforme bovine (ESB), cunoscuta drept boala vacii nebune. Recent, in contextul demersurilor pentru aderare, Turcia si-a revizuit punctul de vedere si a deschis exporturile pentru cateva state din UE. Romania a reusit, dupa un tur de forta, sa obtina si de la Organizatia Mondiala pentru Sanatatea Animalelor (OIE) statutul de tara cu risc scazut la ESB”, a declarat ministrul Agriculturii.

Seful MADR sustine ca redeschiderea comertului cu bovine si carne de vita in Turcia a survenit si in urma negocierilor purtate cu omologul turc, Faruk Çelik, precum si a diligentelor intreprinse de Autoritatea Nationala Sanitara Veterinara si pentru Siguranta Alimentelor (ANSVSA) pe langa institutia similara din Turcia.

RECOMANDĂRI ȘTIRIAGRICOLE

RECOMANDĂRI ȘTIRIAGRICOLE