Protest cu sute de oi in centrul orasului

Facebook
Twitter

Unul dintre cei mai cunoscuti oieri din judetul Arges, Daniel Petrescu, a decis sa protesteze joi aducand circa 400 de oi in centrul orasului Curtea de Arges, nemultumit ca pasunile au fost concesionate, iar ciobanii nu mai au voie cu animalele pe ele, informeaza Mediafax.

De asemenea, alte aproximativ 200 de oi au fost aduse in parcarea din spatele Manastirii Curtea de Arges.

Potrivit autoritatilor, organizatorul protestului si-a anuntat in scris in alte doua ocazii intentia de a scoate oile in strada, actiuni neconcretizate pana joi, cand crescatorul si-a pus in aplicare planul. Potrivit acelorasi surse, Petrescu este nemultumit de modul in care s-a derulat o licitatie privind pasunile alpine.

Astfel, aproximativ 200 de oi au fost aduse in parcarea din spatele Manastirii Curtea de Arges. De asemenea, alte aproximativ 450 de oi blocheaza, la ora transmiterii acestei stiri, Strada Postei, pe ambele sensuri.

„Inspectoratul de Jandarmi Judetean Arges actioneaza pentru asigurarea masurilor de ordine publica avand dispozitive de blocare la fata locului si incercand sa evite eventualele complicatii care pot aparea”, a declarat, pentru sursa citata, purtatorul de cuvat al IJJ Arges, Catalina Turcea.

Potrivit acestuia, vor fi aplicate sanctiuni atat pentru blocarea drumului de acces, cat si pentru comportament si limbaj neadecvat.

O licitatie privind pasunile alpine din Curtea de Arges a fost castigata de catre o profesoara care, in opinia lui Daniel Petrescu, nu are nicio legatura cu pasunatul. Pasunile fiind concesionate, ciobanii nu mai au voie sa intre cu animalele acolo, precizeaza sursa citata.

Romania dispune de o suprafata de 4,5 milioane de hectare cu pasuni si fanete cat Belgia, Olanda si Austria la un loc, insa o buna parte din ele raman nefolosite, desi se acorda subventii importante si in acest sector, a declarat recent ministrul Agriculturii, Petre Daea.

„Romania trebuie sa gaseasca raspuns in politica pentru a folosi cerealele pe care le produce in tara, “zootehnizand”tara, incepand cu sporirea efectivelor de animale la toate speciile, dar in primul rand la porc. Romania are 4,5 milioane de hectare cu pasuni si fanete, cat Belgia, Olanda si Austria la un loc. Pai, ce facem cu ele? O mare parte nu sunt folosite. A intrat vegetatia spontana in ele, dar dam bani pe subventii. Sunt cateva zone ale tarii care pot fi vazute si luate ca model pentru a fi multiplicate in alte parti ale tarii. Pajistile trebuie valorificate, iar subventia nu se da pentru altceva decat pentru a imbunatati pajistile respective”, a declarat Petre Daea.

Seful MADR a mai precizat ca recent a fost modificata legislatia din domeniu astfel incat amenajamentele pastorale sa se faca mai usor.

RECOMANDĂRI ȘTIRIAGRICOLE

RECOMANDĂRI ȘTIRIAGRICOLE