Idei de afaceri: murul, cultura profitabila pe care a mizat un tanar din Vrancea

Facebook
Twitter

O idee de afaceri tot mai apreciata in randul fermierilor cu suprafete mici de teren este cultura de mure, o activitate din care agricultorii iscusiti pot scoate profituri consistente de circa 40.000 de euro pe hectar.

Unul dintre romanii care a ales sa investeasca in aceasta cultura este Silviu Balica, din comuna Cotesti, judetul Vrancea. Anterior, acesta lucra o suprafata de 4 hectare de vie, insa costurile mari si profitul extrem de redus l-au facut sa se indrepte catre alte culturi de nisa.

„Dorinta de a investi in cultura de mur a venit din necesitate, precum si dintr-o joaca as putea spune. Lucram 4 hectare de vie, costurile erau foarte mari, iar profitul extrem de redus, practic nu puteai sa traiesti din asta. Asa a aparut ideea de incerca o alta cultura, prin urmare, in 2016, am infiintat plantatia de mur, iar alaturi de ea si una de zmeura. Ne-am propus in acelasi timp sa fim si o pepiniera, de aceea ne-am si certificat si am obtinut toate autorizatiile necesare. La toamna vom avea primii butasi cu certificare”, a declarat, pentru StiriAgricole.ro, Silviu Balica, administratorul pepinierei Cotesti, situata in satul Golestii de Sus, judetul Vrancea.

Pentru a demara propria cultura si pepiniera fermierul din Vrancea a ales sa cumpere butasi din soiul american Thornfree de la Teodor Toader, unul dintre cei mai cunoscuti producatori de mure din Romania. „Am dorit sa mizez pe calitate, de aceea am ales sa cultiv soiul Thornfree. Am vazut la domnul Teodor Toader ce capacitate are acest soi, diferenta de calitate fara de alte soiuri, prin urmare nu am stat pe ganduri ca sa investesc”, ne-a mai spus Silviu Balica.

Cei care isi doresc sa infiinteze o cultura de mur este important sa se asigure ca detin un teren propice dezvoltarii acestei plante. Desi murul are o versatilitate destul de mare, cele mai bune soluri pentru aceasta cultura sunt cele neutre, care au o umiditate constanta. Se pot insa infiinta culturi de mur pe terenurile care au un pH situat intre 5,5 si 7. Terenurile care ar trebui evitate sunt cele acide sau mlastinoase.

In ceea ce priveste productia, fermierul din Vrancea sustine ca in anul 2 soiul Thornfree are capacitatea sa ofere peste 2 kg de fructe pe planta, mai ales ca si greutatea fructului depaseste frecvent 9-10 grame. „In anul 3, productia este de circa 5 kilograme pe planta, ceea ce vorbim de peste 16 tone la hectar”, ne-a mai spus producatorul.

Perioada optima pentru plantarea murului este la sfarsit de toamna, in lunile octombrie si noiembrie, mai exact atunci cand plantele au iesit din vegetatie. De asemenea, plantarea se poate realiza si la inceput de primavara, in lunile martie si aprilie, de preferat inainte de intrarea in vegetatie. Pentru plantare este necesar sa realizam gropi adanci de circa 40 de cm si largi de circa 30 cm, in cadrul carora se va depune un amestec de pamant cu gunoi de grajd bine fermentat si faramitat.

„Eu de exemplu nu recomand ca butasul de 1 an sa fie plantat toamna, deoarece iernile geroase, mai ales din zona noastra, il pot afecta foarte puternic si riscam sa-l pierdem. Prin urmare, pentru butasii de anul 1 eu recomand plantarea de primavara, care are o rata de succes de 95%. Pentru butasii de anul 2 recomandam plantarea de toamna. La pregatirea terenului e important sa facem o aratura adanca, apoi sa discuim sau sa frezam. Trebuie sa avem un teren cat mai fin, ca radacina sa se dezvolte in voie. Necesar este de asemenea si sistemul de irigare. Fara apa plantele nu vor creste nici in marime si nici nu vor avea acea aroma si dulceata”, ne-a mai spus fermierul.

Schema de plantare recomandata de Silviu Balica este de 2,5 m intre randuri si 1 metru intre plante (circa 4.000 de plante la hectar).

Infiintarea unei culturi de mur nu este din pacate chiar la indemana tuturor, in contextul in care investitia initiala pentru un hectar este de cel putin 10.000 – 12.000 de euro, exceptand mana de lucru.

„Pentru viitor dorim sa ajungem la 2,5 hectare de mur. De asemenea, incurajam mult tinerii care vor sa porneasca o afacere in zona agricola sa ia in vedere cat se poate de serios cultura de mur, mai ales ca exista oportunitati importante si pe pietele externe. Numai ca aici ar fi bine ca romanii sa fie ceva mai uniti. Cu o cantitate mai mare s-ar gasi mult mai usor cumparatori, iar si pretul ar fi unul foarte bun. Insa, pentru orice cultura e nevoie de rabdare”, afirma Silviu Balica.

Pentru a avea o productie buna de mure, fermierul trebuie de asemenea sa previna si sa combata atunci cand este cazul daunatorii sau bolile care pot aparea la acesta plantatie. Printre cele mai frecvente boli la mur sunt rugina, patarea alba si putregaiul cenusiu. Utile sunt de asemenea si taierile care au ca scop nu doar eliminarea ramurilor uscate, ci si indepartarea portiunilor „bolnave”.

RECOMANDĂRI ȘTIRIAGRICOLE

RECOMANDĂRI ȘTIRIAGRICOLE