MADR demareaza controale in pietele din Romania

Share on facebook
Facebook
Share on twitter
Twitter

Ministerul Agriculturii si Dezvoltarii Rurale va verifica incepand cu perioada urmatoare toate pietele agroalimentare si en gross din Bucuresti si din municipiile din toate judetele, aceste actiuni avand un caracter permanent.

Actiunea are loc in vederea intaririi ordinii si disciplinei in toate pietele agroalimentare din Romania si, in principal, pentru informarea corecta a populatiei cu privire la provenienta si calitatea legumelor si fructelor in special. Obiectivele vizeaza:

– indicarea corecta a provenientei tuturor cantitatilor de legume si fructe expuse la comercializare prin afisarea localitatii de productie din Romania sau a tarii de provenienta pentru produsele din import;

– identificarea si sanctionarea tuturor substituirilor de origine a tomatelor, castravetilor, ardeilor, vinetelor, fructelor etc.

– legalitatea detinerii atestatelor de catre comercianti precum si a modului de eliberare a acestora de catre primarii;

– existenta unui spatiu delimitat si marcat distinct, de minim 40% pentru producatorii agricoli autohtoni, persoane fizice in toate pietele agroalimentare din Romania;

– informarea corecta a tuturor consumatorilor privind originea si caracteristicile produselor pe care le achizitioneaza.

Astfel de verificari se desfasoara permanent in baza unei tematici de control aprobata de Ministrul Agriculturii si Dezvoltarii Rurale.

Mentionam ca, in cadrul unui control recent desfasurat in Piata Obor din Bucuresti s-a constatat ca exista in continuare nereguli in activitatile de comercializare a produselor agroalimentare in special legume si fructe, printre care amintim:
– produse expuse pe mese in vederea comercializarii nu aveau in marea lor majoritate indicata corect originea la produsele autohtone sau din import;
– pe multe mese se comercializau ,,la gramada’’ atat produse autohtone cat si produse din import;
– producatori agricoli autohtoni persoane fizice dispersati in mai multe zone din piata sau intercalati printre comercianti;
– 135 de atestate eliberate cu incalcarea prevederilor Legii nr.145/2014 de catre primariile din judetele Ilfov, Dambovita, Ialomita, Arges, Vrancea, Suceava si Calarasi.

Pentru cele 135 atestate emise fara respectarea Legii nr.145/2014 actiunile se vor continua la primariile din judetele respective in vederea aplicarii masurilor ce se impun.

Pentru neregulile constatate au fost aplicate 26 de sanctiuni contraventionale constand in amenzi, iar administratia pietei a primit avertisment scris si termen de remediere a tuturor deficientelor. Se va reveni cu control.

RECOMANDĂRI ȘTIRIAGRICOLE

RECOMANDĂRI ȘTIRIAGRICOLE