Suprafata cultivata cu cartofi a scazut dramatic

Facebook
Twitter

Preturile foarte mici ii forteaza pe multi cultivatori de cartofi sa se reorienteze spre alte culturi. In ultimii ani, in judetul Brasov suprafata insamantata cu cartofi a scazut de la 25.000 de hectare in anii 1990, la 4.100 de hectare in prezent, conform directorul Directiei Agricole judetene, Georgeta Ujupan, potrivit Agerpres.

„Preturile cu care producatorii reusesc sa vanda un kilogram de cartofi sunt si ele foarte scazute, de la 20 de bani, pana la 40 de bani, spun fermierii. Anul trecut pretul cu care producatorii au vandut cartofii a ajuns si de 80 de bani pe kg. Apoi fermierii se orienteaza si cultiva ceea ce piata cere. Au aparut suprafete mari cultivate cu rapita, care se vinde repede si are un pret bun, diverse soiuri de arbusti fructiferi, alte culturi care au cautare pe piata europeana. Oamenii sunt suparati ca muncesc un an si in final aproape ca nu-si recupereaza banii investiti. Fermierii vorbesc deja ca anul viitor suprafata cultivata cu cartofi in judetul Brasov ar putea ajunge la 1.000 de ha”, a explicat directorul Directiei Agricole Brasov, pentru sursa citata.

Marii producatori de cartofi din zona Codlea au reusit in acest an sa aiba productii de circa 60 de tone/ha, in timp ce recoltele micilor fermieri se situeaza intr-o medie de circa 20 de tone/ha.

Pana in prezent, aproximativ 2.000 de hectare au fost recoltate, pana la sfarsitul lunii septembrie intreaga suprafata urmand sa fie recoltata. Pretul de vanzare a unui kg de cartofi in pietele Brasovului este cuprins intre 1,2 lei-1,5 lei, in functie de calitate si soi.

„Exista pe piata cantitati suficiente de cartof pentru samanta. O mare parte provine din import, ca si in cazul cartofilor pentru consum, iar cantitatile cumparate de fermieri nu mai sunt mari”, a spus Georgeta Ujupan.

In ceea ce priveste sfecla de zahar, situatia la aceasta cultura este una mai buna, suprafata insamantata in acest an ajungand la 3.300 de ha.

„Faptul ca exista fabrica de zahar la Bod, care proceseaza intreaga cantitate insamantata, cultivatorii sunt ajutati cu samanta, s-au constituit in asociatii, au utilajele necesare, a facut ca suprafata sa se mentina in fiecare an”, a punctat directorul Directiei Agricole Brasov.

Pana in anul 1990, judetul Brasov era cunoscut ca unul dintre marii cultivatori de cartofi din tara, alaturi de judetele Covasna, Harghita, Suceava.

RECOMANDĂRI ȘTIRIAGRICOLE

RECOMANDĂRI ȘTIRIAGRICOLE