Anul trecut, cinci fermieri dedicati au ales sa-si uneasca fortele si sa infiinteze o cooperativa agricola dedicata culturii de catina bio. In prezent, asociatia are 9 membri si detin impreuna o suprafata totala de 82 de hectare. Chiar daca munca de a pune pe picioare cooperativa nu a fost deloc usoara, agricultorii sunt mandri de ce au obtinut si spera sa intre, cat mai curand, pe piete indepartate precum Asia sau chiar Statele Unite ale Americii.

„De multi ani participam la targuri de agricultura din strainatate si am observat reticenta celor de afara atunci cand afla ca esti roman, chiar daca tu esti foarte bine pregatit, lucrezi serios etc. Am observat ca cei din afara reactioneaza mult mai bine la ideea de asociatie, cooperativa, deoarece isi doresc un client pe termen lung, de ordinul zecilor de ani chiar. In optica lor, daca esti capabil sa dezvolti si sa sustii o cooperativa, atunci esti un potential client. Cu aceasta idee, nevoie, am pornit la drum si asa am decis sa-i cautam pe fermierii cu catina bio din Romania si sa infiitam o cooperativa, care sa ne ajute sa ne putem vinde mai bine marfa, mai ales pe pietele de export. Oamenii au in continuare o frica de asociere, desi inteleg necesitatea ei. Cu destul de multe dificultati, am reusit sa infiintam anul trecut, in octombrie cooperativa, cu 5 membri fondatori”, a declarat, pentru StiriAgricole.ro, Madalina Giurescu, membru fondator si vicepresedinte al Cooperativei Agricole Bio Catina.

In prezent, cooperativa are 9 membri, acestia detinand o suprafata totala cultivata cu catina bio de 82 de hectare, in judete precum Valcea, Dambovita, Vaslui, Buzau, Olt, Constanta, Suceava, Arad, Calarasi.

Colaborarea fermierilor intr-o cooperativa le aduce acestora o putere de negociere mult mai mare cu procesatorii. Cu toate acestea, Madalina Giurescu atrage atentia ca procesul de gasire a clientilor este unul dificil, mai ales in contextul unei concurente foarte puternice de pe piata poloneza.

„Clientii de catina nu sunt usor de gasit, asta din cauza concurentei din Polonia care are niste subventii foarte mari, plus din cauza florei spontante, care este foarte ieftina, insa proasta calitativ. Acestia nu au cheltuieli cu incarcatul, descarcatul, certificarea eco etc. Fiind mai ieftini sunt o concurenta pentru noi. Pietele pe care le tintim sunt mai departe de Romania. Tarile scandinave le-am incercat, piata asiatica, ne dorim de asemenea sa ajungem, in doi ani, si pe piata americana. Vrem sa ne facem o reputatie de oameni corecti, cinstiti, o reputatie de parteneri de afaceri de baza”, ne-a mai spus vicepresedintele cooperativei.

Productiile medii pe care fermierii ar putea sa le aiba la hectar, daca lucreaza in regim ecologic, sunt de 4-5 tone, incepand cu anul trei. „Catina in Romania este extraordinara, avem niste soiuri de mare calitate, care se preteaza foarte bine pentru ulei si suc. Plantatiile sunt intretinute cu multa munca manuala, avem si sisteme de irigatie moderne, tractorase, etc. Suntem niste fermieri tehnologizati si incercam sa lucram la cel mai inalt nivel posibili”, ne-a mai spus Madalina Giurescu.

Cei care doresc sa investeasca in aceste culturi trebuie sa tina cont de nivelul costurilor atat cu materialul saditor si al lucrarilor de plantare si ingrijire, insa si de nivelul costurilor cu procesul de congelare.

„Recoltarea catinei incepe cu taiatul crengilor de pe copaci, pur si simplu cu forta fizica. Apoi, aceste crengi cu boabe se duc la congelat, la -40 grade Celsius, pentru a pastra toate proprietatile catinei. Se tin 6 sau 12 ore in functie de soi. Se scot apoi si se bat, se selecteaza pentru ca ramane multa frunza. Se pastreaza apoi la -12 grade. Ulterior catina se duce la uscat pentru productia de ulei ori o cumpara cei care o folosesc in scop farmaceutic. Este un proces destul de scump, de care fermierii trebuie sa tina cont”, explica Madalina Giurescu.

Catina este o specie care intra repede pe rod, inca din anul 3 de la plantare si poate ajunge la varsta de 30 de ani, in conditiile din tara noastra.

Share on Facebook
Print Friendly