Pentru a avea o putere mai mare de valorificare, peste 20 de familii din Alba, care cultiva lavanda, au decis sa isi uneasca fortele si sa infiinteze o asociatie dedicata cultivatorilor din judet. Chiar daca au suprafete mici, in general de circa 1 hectar, mici fermieri spun ca lavanda este o investitie profitabila, care se amortizeaza repede. Multi dintre cultivatorii de lavanda au pornit aceasta afacere dupa ce au renuntat la culturile de porumb sau de grau.
„Am decis sa infiintam Asociatia Producatorilor de Lavanda Alba dupa ce ne-am dat seama ca micii producatori reusesc cu greu sa isi vanda marfa, mai ales ca nu au nici o suprafata suficient de mare incat sa produca numai ulei esential sa spunem. Daca in primul an lavanda nu produce flori foarte multe si reusesti sa o valorifici, dupa aceea devinde putin mai dificil. Asa am hotarat sa ne unim fortele si sa incepem sa distilam putin mai profesional. In plus de asta, asociatia ne ajuta si sa schimbam informatii”, a declarat, pentru StiriAgricole.ro, Radu Calin, presedintele Asociatiei Producatorilor de Lavanda Alba si cultivator de lavanda.
In prezent, asociatia numara 23 de membri, acestia lucrand in total o suprafata de aproximativ 10 hectare.
„Multi isi doresc sa isi extinda culturile. Ceea ce ii opreste momentan este pretul cam mic de comercializare pentru ulei. Nu-l putem vinde in prezent decat prin intermediul unor intermediari. In general se obtine cam 50 euro pe kilogram, insa e cam putin fata de munca depusa. Mai bine il tinem si il vindem in targuri, piete, locuri unde poate ajunge la 600-700 lei pe kilogram”, ne-a mai spus Radu Calin.
Pentru viitor, membrii Asociatiei Producatorilor de Lavanda din Alba isi doresc sa modernizeze distileria si sa isi certifice bio suprafetele de pamant pe care le lucreaza.
„Ne-ar fi de folos o distilerie ceva mai mare. Avem in prezent una mai rudimentara sa-i spun, un cazan de 1.500 litri, asemanator ca un tanc de lapte, facut tot din inox alimentar. Daca am mai avea doua pe langa acesta ar fi foarte bine, sa ajungem sa putem distila sa zicem un hectar pe zi. Totodata, avem in plan si o certificare bio a plantatiilor. Apoi, ne dorim sa realizam un brand al nostru cu ajutorul caruia sa ne vindem produsele in magazinele de specialitate”, spune Radu Calin.
Potrivit acestuia, pentru a cultiva un hectar de lavanda ai nevoie de o investitie initiala de aproximativ 22.000 de lei.
„Pentru infiintarea unui hectar de lavanda costul butasilor, cu plantat cu tot, este de circa 22.000 de lei. Pentru primul an, cultivatorul e bine sa aiba si un sistem de irigat, pana cand se prind plantele bine in pamant. Radacina lavandei ajunge si la 1-1,5 m adancime, in anul 2-3. Ii place solul secetos, putin acid chiar, care se preteaza de obicei pentru cultura vitei de vie. Nu ii place pamantul gras, pe care balteste apa”, ne-a mai spus cultivatorul.
In general, se spune ca doua lucruri ii plac cel mai mult lavandei: foarfeca si soarele. Astfel, pentru a ne asigura ca plantele vor produce flori si tot mai multe tije florale este important sa tundem aceasta chiar in primul an. Toaletarea plantei, dupa prima recolta, in iunie, este foarte importanta. De asemenea, eliminarea buruienilor este obligatorie pentru a avea o cultura de lavanda sanatoasa si bine dezvoltata.
Lavanda sau levantica este un semiarbust de cultura originara din regiunile editeraneene fiind cultivata ca planta industriala, decorativa si odoranta cunoscuta si utilizata inca din antichitate, de mai bine de 2500 de ani.
Lavanda, ajuta la ameliorarea durerilor de cap, combate depresia, stresul si are efect de relaxare a sistemului nervos datorita efectului sedativ, prelungeste calitatea si durata somnului, fiind ideal persoanelor care adorm greu.
De asemenea, uleiul de lavanda are o structura chimica complexa cu peste 150 de constituenti activi. Constituentii botanici principali ai uleiului de lavanda sunt linalil acetatul, linaloolul, terpinen-5-ol si camforul. constituentii care sunt responsabili pentru propietatile antibacteriene, anti-inflamatorii si antivirale sunt: geraniol, limonel, 1,8-cineol, lavandulil acetatul.