Deoarece sezonul rece si totodata al indestularii se apropie incet-incet, ne-am gandit sa va prezentam in acest articol mai multe sfaturi practice privind constructia unei afumatori din caramida sau chiar din lemn.

Este bine cunoscut faptul ca tot mai multe persoane sunt interesate de afumarea carnii, mai ales ca prin acest procedeu, pe langa obtinerea unei arome deosebite, produsele afumate devin mai putin expuse alterarii.

Exista unele zone in tara in care gospodarii au afumatori in pod, altii in camere speciale, insa exista numeroase persoane care aleg sa construiasca afumatori minute, chiar in gradina proprie. Chiar si cu o asemenea constructie de mici dimensiuni pututi afuma alimente precum carnati, salam, pastrama, muschi, kaizer, jambon, insa chiar si peste, precum si unele branzeturi (casul, cascavalul).

Inainte de a prezenta aspectele tehnice, este important sa mentionam ca alimentele se pot afuma la rece si la cald. Ce inseamna mai exact acest lucru?

Afumarea la rece implica amplasarea carnii la o distanta putin mai mare de sursa de fum, astfel incat la nivelul carnii temperatura sa fie de maximum 24 de grade. De obicei, afumarea prin aceasta metoda se face in mai multe etape. Pe de alta parte, afumarea la cald implica folosirea unor temperaturi de circa 60 de grade Celsius, timp de circa 24 ore.

In functie de necesitatile pe care le ai, exista mai multe tipuri de afumatori pe care le poti construi. De exemplu, afumatorile din caramida au un cost ceva mai mare, insa sunt mult mai rezistente. Pe de alta parte, afumatorile din lemn sunt mult mai simplu de construit si pot fi realizate din scaduri sau placi OSB. O alta varianta simpla si ieftina este cea a unei afumatori ingropate in pamant. Puteti consulta detalii tehnice despre cum se face o afumatoare aici.

Cum se face o afumatoare de suprafata

Prima etapa in construirea unei astfel de afumatori o reprezinta realizarea peretilor laterali si a usii de acces. Majoritatea formelor sunt in general dreptunghiulare, cu o inaltime de circa 1,2 m. Ulterior, se va construi focarul, prin turnarea betonului. Aici vor ardele lemnele, asa ca trebuie realizat dintr-un alt material.

Urmatoarea etapa prespune construirea canalului de dirijare a fumului sau chiar achizitionarea lui din comert. Inca un element important este usa de evacuare a fumului. Si aici, acest element poate fi cumparat sau construit.

In ultima etapa vom confectiona si prinde sipcile pe care urmeaza sa asezam alimentele in afumatoare. Putem utiliza aici fie o bara de metal sau de lemn.

De asemenea, este important sa acoperim si partea superioara a afumatorii, fie cu o tabla sau un placaj, pe care sa asezam o greutate. In acest mod ne asiguram ca pisicile sau rozatoarele vor sta departe de produsele din carne. Pentru construirea unei afumatori sunt necesare si cateva unelte precum fierastraie circulare de mana. O gama varianta pentru acest tip de produse puteti gasi aici.

Cum se face o afumatoare in pamant

Construirea unei afumatori de pamant este un proces chiar mai simplu decat pentru cea de suprafata. Putem incepe prin saparea a 2 gropi cu diametrul de circa 70 cm si adanci de circa 50 cm, la o distanta de 1 m una de alta. Intre ele vom sapa un sant adanc de 30 cm si lat de circa 20 cm.

Focul il vom face intr-o groapa, iar peste cealalta groapa vom putea pune un butoi de tabla fara funduri si ars inainte (sa nu aiba vopsea). Ori, putem folosi si placi de OSB sau scanduri. Deasupra acestei constructii vom putea pune sipcile unde vom aseza preparatele pentru afumat.

Indiferent de varianta aleasa, puteti incepe sa afumati facand teste pe cantitati mai mici de produse. In general, pentru afumarea puteti folosi rumegusul de fac sau cel de cires, acestea fiind cele mai comune variante la noi. In cazul in care rumegusul este uscat se poate stropi cu putina apa, astfel incat sa nu arda prea repede.